Εντοπισμός και αναφορά ψευδών πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Υπευθυνότητα των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης
Πηγή εικόνας: Unsplash του Alex Shuper
Στον σημερινό κόσμο όπου όλοι έχουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όλοι έχουμε υποβληθεί σε ψεύτικες πληροφορίες, είτε το αναγνωρίσαμε εκείνη τη στιγμή είτε όχι. Η διάδοση της παραπληροφόρησης προκαλεί επίσης στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αναπτύξουν μια γενική δυσπιστία προς τα μέσα ενημέρωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν σταματήσει να τα χρησιμοποιούν ή να αποδέχονται τις πληροφορίες, θέτοντας τη δημοκρατία σε κίνδυνο. Ως εκ τούτου, οι συζητήσεις γύρω από την παραπληροφόρηση πρέπει να περιλαμβάνουν την ηθική της πληροφόρησης και να αντιμετωπίζουν τον έλεγχο πληροφοριών από πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, καθώς και την ευθύνη των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Εσείς και η ομάδα σας θα ερευνήσετε πώς αλληλεπιδρούν τα άτομα στο σχολείο ή η ομάδα νέων με περιεχόμενο ψευδών ειδήσεων, πώς τους επηρεάζουν και τον αντίκτυπο που έχουν οι ψεύτικες ειδήσεις στις αντιλήψεις τους σχετικά με άλλες θρησκείες ή θρησκευτικές ομάδες. Για να καταγράψετε τις απόψεις μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων ταυτόχρονα, εσείς και η ομάδα σας πρόκειται να ολοκληρώσετε ένα έργο vox pop (συνέντευξη με άτομο στον δρόμο)! Ο στόχος αυτού του vox pop είναι να καταγράψει τη γενική γνώμη των ανθρώπων σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι εντοπίζουν τις ψεύτικες ειδήσεις, τον αντίκτυπο που έχουν οι ψεύτικες ειδήσεις στις προοπτικές τους και γιατί είναι σημαντικό να σταματήσει η διάδοση των ψεύτικων ειδήσεων για την προώθηση της πολιτιστικής και θρησκευτικής ανοχής στο διαδίκτυο. Με βάση τις απαντήσεις που θα συγκεντρώσει η ομάδα σας. θα δημιουργήσετε ένα σύντομο βίντεο για να παρουσιάσετε το Vox Pop σας και θα γράψετε ένα άρθρο με τα συμπεράσματα και τις πιθανές προτάσεις για μελλοντικές βελτιώσεις σχετικά με το πώς να παραμένετε σε εγρήγορση σχετικά με εντυπωσιακούς και μη επαληθευμένους ισχυρισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Βήμα 1. Έρευνα
Πριν ξεκινήσετε το vox pop σας, είναι σημαντικό να ερευνήσετε το θέμα που αντιμετωπίζετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να βρείτε τις σωστές ερωτήσεις για τους συνομηλίκους, τους φίλους, την οικογένειά σας ή τα μέλη του κοινού. Σε αυτήν την εποχή της άμεσης πληροφόρησης και της κυριαρχίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχει γίνει όλο και πιο σημαντικό να ελέγχουμε τα γεγονότα και να επαληθεύσουμε τις πληροφορίες που συναντάμε πριν τις μοιραστούμε με άλλους. Η ταχεία εξάπλωση της παραπληροφόρησης μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, οδηγώντας σε παρεξηγήσεις και σύγχυση. Για να διασφαλίσετε ότι διατηρείτε μια υπεύθυνη προσέγγιση σχετικά με την κοινή χρήση στο διαδίκτυο, αφιερώστε χρόνο για να διαβάσετε τους παρακάτω συνδέσμους που περιλαμβάνουν ορισμένες βασικές συμβουλές για τον έλεγχο γεγονότων και την επαλήθευση πληροφοριών.
Βήμα. Τι είναι το Vox Pop?
Λοιπόν, τι είναι ένα vox pop; Η ίδια η φράση προέρχεται από τα λατινικά και μεταφράζεται σε «φωνή του λαού». Σήμερα, το vox pop είναι ένα σύντομο βίντεο που αποτελείται από αποσπάσματα συνεντεύξεων με μέλη της κοινωνίας. Αυτές οι συνεντεύξεις βίντεο διερευνούν την κοινή γνώμη για ευρέως γνωστά θέματα, επωνυμίες ή προϊόντα και χρησιμοποιούνται συνήθως για έρευνα αγοράς. Για να κατανοήσετε περαιτέρω το vox pop, διαβάστε τα παρακάτω άρθρα:
Μόλις εσείς και η ομάδα σας αποκτήσετε περισσότερες γνώσεις για το vox pop που θα σχεδιάσετε και θα κινηματογραφήσετε, αποφασίστε από ποιον θα πάρετε συνέντευξη και καθορίστε την ώρα και την τοποθεσία για τα γυρίσματα. Όταν αποφασίζετε την ομάδα-στόχο ατόμων για το vox pop σας, λαμβάνοντας υπόψη και το χρονοδιάγραμμα, φροντίστε να διαφοροποιήσετε τη δεξαμενή των ατόμων από τα οποία πρόκειται να πάρετε συνέντευξη. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να κάνετε συνεντεύξεις με άτομα από διαφορετικό θρησκευτικό ή/και πολιτισμικό υπόβαθρο. Αυτό θα είναι χρήσιμο για εσάς όταν αναλύετε τα δεδομένα σας και βγάζετε συμπεράσματα από αυτό το έργο για το WebQuest.
Βήμα 3. Καταιγισμός ιδεών για τις ερωτήσεις του Vox Pop
Προτού μπορέσετε να αρχίσετε να παίρνετε συνεντεύξεις με ανθρώπους για το vox pop, θα χρειαστεί να κάνετε καταιγισμό ιδεών και να βρείτε μερικές ερωτήσεις σύντομης απάντησης. Βασίστε το ερωτηματολόγιο σας στα ακόλουθα θέματα:
Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας και να λάβετε ένα ευρύ φάσμα ερωτήσεων από κάθε μέλος της ομάδας, διαβάστε την παρακάτω περιγραφή σχετικά με τον καλύτερο τρόπο χρήσης του καταιγισμού ιδεών.
Μόλις όλα τα μέλη της ομάδας έχουν μια ιδέα για το πώς να κάνουν καταιγισμό ιδεών, διαβάστε τις πληροφορίες στον παρακάτω σύνδεσμο για να πάρετε μια καλύτερη ιδέα για το ποιες ερωτήσεις είναι ιδανικές για τη δημιουργία ενός vox pop και ποιες είναι λιγότερο καλές.
Χρησιμοποιήστε τις πληροφορίες που παρέχονται στους παραπάνω συνδέσμους και ζητήστε από κάθε μέλος της ομάδας να κάνει πιθανές ερωτήσεις σχετικά με τα διάφορα θέματα που αναφέρονται στα παραπάνω σημεία. Ορίστε ένα χρονικό όριο για αυτήν τη δραστηριότητα. Μόλις τελειώσει ο χρόνος, συγκεντρώστε όλες τις ερωτήσεις και αποφασίστε για τις ερωτήσεις που θα χρησιμοποιήσει η ομάδα σας στο vox pop.
Βήμα 4. Προετοιμασία για το Vox Pop
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προετοιμασία vox pops, ανατρέξτε στις ενότητες που καλύψατε στο Πρόγραμμα Σπουδών Δημοσιογραφίας Πολιτών και στους ακόλουθους συνδέσμους:
Για να βοηθήσετε εσάς και την ομάδα σας να αναθέσετε τις κατάλληλες εργασίες, έχετε υπόψη σας τις ακόλουθες ερωτήσεις:
Βήμα 5. Δημιουργία εντύπου συναίνεσης και αντιμετώπιση συγκρούσεων
Θα χρειαστεί να συμπεριλάβετε μια φόρμα συναίνεσης για να σας παραχωρηθούν τα δικαιώματα από άτομα που εμφανίζονται στο vox pop σας, καθώς και για να προστατευτείτε από τυχόν μελλοντικές επιπλοκές.
Όταν πραγματοποιείτε συνεντεύξεις με μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων για να συγκεντρώσετε τις απόψεις τους, είναι πιθανό να προκύψουν συγκρούσεις. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα σχέδιο για τη διαχείριση οποιασδήποτε κατάστασης που μπορεί να προκύψει κατά τη διαδικασία των γυρισμάτων.
Συζητήστε την καλύτερη προσέγγιση για τη διαχείριση των συγκρούσεων με την ομάδα σας, αφού διαβάσετε το παραπάνω άρθρο.
Βήμα 6. Πραγματοποιώντας το Vox Pop
Πριν πιάσετε την κάμερα και ξεκινήσετε τη διαδικασία της συνέντευξης, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να λάβετε μερικές πολύτιμες συμβουλές σχετικά με τη ρύθμιση του εξοπλισμού την ημέρα των γυρισμάτων.
Μόλις ρυθμιστεί ο εξοπλισμός και είναι έτοιμος για χρήση, θα ήταν καλή ιδέα να πραγματοποιήσετε εξάσκηση μεταξύ των μελών της ομάδας σας για να βεβαιωθείτε ότι όλες οι ερωτήσεις είναι σχετικές, ο φωτισμός είναι καλός και ο ήχος και το βίντεο λειτουργούν ως θα έπρεπε. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να εφαρμόσετε αλλαγές πριν ξεκινήσετε τη βιντεοσκόπηση των πραγματικών πλάνων που θα χρησιμοποιείται στο vox pop σας.
Μερικές συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης:
Βήμα 7. Μετά την παραγωγή του Vox Pop
Η ομάδα σας έχει συγκεντρώσει τα βίντεο και ήρθε η ώρα να πραγματοποιήσετε τη μετα-παραγωγή του υλικού που συγκεντρώθηκε. Θα χρειαστεί να αποφασίσετε για το σχεδιασμό του βίντεο, το κείμενο στην οθόνη, τον τίτλο του vox pop, εάν θα περιλαμβάνει κάποια μουσική και γεγονότα κ.λπ.
Ακολουθεί ένα υπέροχο βίντεο YouTube και ένα άρθρο με μερικές βασικές συμβουλές για την επεξεργασία:
Για να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία vox pop, ανατρέξτε στις οπτικοακουστικές ενότητες που ολοκληρώσατε κατά τη διάρκεια του Προγράμματος Σπουδών Δημοσιογραφίας Πολιτών.
Βήμα 8. Δημοσιεύστε το Vox Pop και γράψτε το άρθρο!
Το τελευταίο βήμα αυτού του WebQuest είναι να αναλογιστείτε τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν με τη δημοσίευση του vox pop στο διαδίκτυο και μεταξύ των συνομηλίκων σας, κάνοντας μια συζήτηση για τα ευρήματα. Για να αναφέρετε τα ευρήματα από το vox pop και από την έρευνα που πραγματοποιήσατε νωρίτερα, το τελευταίο σας καθήκον είναι να γράψετε ένα άρθρο, να αντικατοπτρίζει την τρέχουσα κατάσταση σχετικά με την επικράτηση των ψεύτικων πληροφοριών και των ενεργειών που γίνονται μεταξύ των φίλων και της οικογένειάς σας ή των μελών του κοινού σχετικά με αυτό. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σύνταξη ενός άρθρου, ανατρέξτε στη σχετική ενότητα από το Πρόγραμμα Σπουδών Δημοσιογραφίας Πολιτών ή ρίξτε μια ματιά σε αυτούς τους συνδέσμους:
Για να αξιολογήσετε την εμπειρία σας κατά τη διάρκεια αυτού του vox pop, θα χρειαστεί να κρατήσετε ένα ημερολόγιο σε κάθε βήμα της διαδικασίας. Μετά την ολοκλήρωση κάθε βήματος, περιγράψτε τον τρόπο που νιώσατε σε κάθε μέρος της άσκησης.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτά ημερολόγια, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:
Οι πληροφορίες που συλλέγονται στο ημερολόγιο είναι για προσωπική χρήση και δεν θα κοινοποιηθούν στην ομάδα ή στον εργαζόμενο σε νέους.
Πιθανά σημεία συζήτησης για τον σύμβουλο νέων:
Μπράβο, ως μέρος αυτού του WebQuest συνεργαστήκατε ως ομάδα και καταφέρατε να καλύψετε το θέμα των ψευδών πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να μάθετε περισσότερα για το πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τις αντιλήψεις μας για άλλες θρησκείες ή πολιτιστικές ομάδες. Η ομάδα σας επινόησε τη δική σας προσέγγιση σε αυτό το θέμα και δημιούργησε ένα vox pop για να συγκεντρώσει διάφορες απόψεις από την οικογένεια και τους φίλους ή μέλη του κοινού. Αυτό σας έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψετε και να ενισχύσετε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες εντός της ομάδας και κατά τη διεξαγωγή των συνεντεύξεων με το κοινό.
Με βάση τις απαντήσεις που λάβατε από συμμετέχοντες στο vox pop σας, παρατηρήσατε διαφορές μεταξύ του τρόπου με τον οποίο άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτισμούς ή/και θρησκευτικές ομάδες αντιμετώπισαν το θέμα των ψεύτικων ειδήσεων; Ήταν κάποιοι πιο προσεκτικοί από άλλους σχετικά με τον έλεγχο των γεγονότων; Είχαν κάποιες ομάδες μεγαλύτερη εμπειρία από άλλες με αποτέλεσμα αν γίνουν ευκολότερα στόχος παραπληροφόρησης; Μπορείτε να κατανοήσετε την εμπειρία τους; Σας βοηθά αυτό να καταλάβετε γιατί είναι σημαντικό να μην διαδίδετε ψεύτικες ειδήσεις στο διαδίκτυο και να είστε υπεύθυνος χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναφέροντας επιβλαβές περιεχόμενο; Το ελπίζουμε.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν σκοπό να μας φέρουν όλους κοντά αλλά η κοινή χρήση επιβλαβούς περιεχομένου στο διαδίκτυο μπορεί να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες όταν στόχο έχει το διαδικτυακό μίσος και την παραπληροφόρηση. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να εργαστούμε όλοι μαζί για να κάνουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έναν ασφαλή χώρο για όλους.
Αντιμετώπιση των προνομίων και της διαφορετικότητας στα μέσα ενημέρωσης (προκλητικές προκαταλήψεις των μέσων ενημέρωσης, εκπροσώπηση άλλων θρησκειών, πολιτισμών, μειονοτήτων και επανασχεδίαση των μέσων ενημέρωσης).
Επανασχεδίαση των Μέσων
Το τοπίο των μέσων ενημέρωσης αλλάζει συνεχώς και το περιεχόμενό τους να καταναλώνεται ευρέως και γρήγορα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την ιστορία της υποεκπροσώπησης και της παραπλανητικής παρουσίασης ορισμένων θρησκειών, πολιτισμών και μειονοτήτων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των συστημάτων καταπίεσης και τη διαιώνιση επιβλαβών στερεοτύπων (Harwood, 2022). Αυτό συνεχίζει να συμβαίνει τόσο συνειδητά όσο και ασυνείδητα. Τα μέσα ενημέρωσης έχουν το δικό τους σύνολο κωδικών και κανόνων και συχνά το νέο περιεχόμενο διαμορφώνεται πάνω σε παλιό περιεχόμενο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην επανάληψη προβληματικών αφηγήσεων, στερεοτύπων και θεμάτων (Media Smarts, 2023). Οι ειδήσεις μπορεί να συμπυκνωθούν για να ακολουθήσουν ένα πλαίσιο «καλού εναντίον κακού» που δεν επιτρέπει τη διερεύνηση των αποχρώσεων και του φάσματος των πολυπλοκοτήτων μέσα σε μια ιστορία (Harth, 2009). Οι ιστορίες είναι κυρίως επικεντρωμένες σε συνήθως λευκούς ανθρώπους, ενώ οι υπόλοιπες μπορεί να μην προβάλλονται καθόλου ή να προβάλλονται περιορισμένα.
Όταν υπάρχει έλλειψη αλληλεπίδρασης σε τοπικό επίπεδο μεταξύ ατόμων από διαφορετικές θρησκευτικές ή πολιτιστικές ομάδες, βασιζόμαστε περισσότερο στα μέσα ενημέρωσης για να σχηματίσουμε απόψεις για άτομα εκτός της δικής μας ομάδας. Αυτό επηρεάζει το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Μπορεί να οδηγήσει σε παραμορφωμένες απόψεις και να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων. Το Media Smarts (2023) περιγράφει τα μέσα είτε ως έναν καθρέφτη που αντανακλά τις δικές μας εμπειρίες είτε ως ένα παράθυρο που μας επιτρέπει να «μάθουμε για τους άλλους». Είναι σημαντικό τα μέσα ενημέρωσης να φιλοδοξούν να παρέχουν και τα δύο πράγματα σε όλους!
Έχετε συνειδητοποιήσει ότι εσείς και οι φίλοι σας περνάτε πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συχνά βρίσκετε τον εαυτό σας να περιηγείται άσκοπα στο περιεχόμενο χωρίς να το αμφισβητείτε. Πρόσφατα, συμμετείχατε σε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο σχετικά με τον διαπολιτισμικό και διαθρησκευτικό διάλογο. Μερικές από τις έννοιες τις οποίες μάθατε πραγματικά σας κίνησαν το ενδιαφέρον. Τις τελευταίες ημέρες, έχετε αρχίσει να παρατηρείτε ότι το περιεχόμενο που βλέπετε εσείς και οι φίλοι σας είναι πάντα το ίδιο ενώ θα μπορούσε να είναι διαφορετικό. Αφού διαβάσετε λίγο περισσότερα για τα προνόμια και τη διαφορετικότητα στα μέσα ενημέρωσης, θέλετε να κάνετε κάτι για να αλλάξετε τον τρόπο που τα μέσα παρουσιάζονται σε νέους σαν εσάς. Λαμβάνεις μια πρόκληση, την «Πρόκληση Επανασχεδίασης των Μέσων» και αποφασίζεις να λάβεις μέρος με τους φίλους σου! Αυτή η πρόκληση περιλαμβάνει την καταπολέμηση των αρνητικών και διχαστικών πτυχών των μέσων ενημέρωσης. Θα συνεργαστείτε με τους φίλους σας ως ομάδα για να ανακαλύψετε πώς τα μέσα θα μπορούσαν να αναδιαμορφωθούν ώστε να είναι πιο συμπεριληπτικά.
Για αυτήν την πρόκληση, θα χρειαστεί να συνεργαστείτε με άλλα 2-3 άτομα. Μαζί θα εργαστείτε για να ερευνήσετε ιστορικά και επίκαιρα ζητήματα στα μέσα ενημέρωσης και να συζητήσετε λύσεις και ιδέες. Η ομάδα σας θα καταλήξει σε μια αναφορά που θα συνοψίζει πώς πιστεύει η ομάδα σας πώς πρέπει να είναι τα μέσα ενημέρωσης – θα πρέπει να αντικατοπτρίζει αρχές και αξίες χωρίς αποκλεισμούς. Τέλος, η ομάδα σας θα δημιουργήσει ένα podcast όπου παίρνετε συνέντευξη από τρία άτομα από διαφορετικό πολιτισμικό ή/και θρησκευτικό υπόβαθρο. Θα τους μιλήσετε για τις εμπειρίες τους από τα μέσα ενημέρωσης και πώς πιστεύουν ότι επηρεάζει τη ζωή τους. Θα μοιραστείτε την αναφορά σας με τις υπόλοιπες ομάδες και θα ζητήσετε τα σχόλιά τους. Μέρος αυτής της εργασίας είναι να διατηρείτε ένα σύντομο ημερολόγιο αναστοχασμού (δείτε την ενότητα αξιολόγησης) για να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας καθώς εργάζεστε στα διάφορα στάδια της πρόκλησης. Αυτό το ημερολόγιο είναι μόνο για εσάς και δεν χρειάζεται να το μοιραστείτε με κανέναν!
Βήμα 1: Καταιγισμός Ιδεών
Για να ξεκινήσετε, η ομάδα σας θα πρέπει να ξεκινήσει με ένα καταιγισμό ιδεών και να δημιουργήσει έναν χάρτη μυαλού. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συμμετάσχετε σε καταιγισμό ιδεών και κάποιοι πόροι παρατίθενται παρακάτω εάν η ομάδα σας χρειάζεται περισσότερη βοήθεια.
Πάρτε μερικά στυλό και χαρτί ή έναν πίνακα και μαρκαδόρους. Στο κέντρο της σελίδας ή στον πίνακα, γράψτε μια φράση ή μια λέξη ως σημείο εκκίνησης, όπως «διαφορετικότητα στα μέσα» ή «προνόμια και μέσα». Μιλήστε για αυτό μαζί και ενθαρρύνετε όλους να συνεισφέρουν. Πώς θα έμοιαζαν τα μέσα ενημέρωσης στην ομάδα σας σε έναν ιδανικό κόσμο; Σκεφτείτε ποιες προκαταλήψεις και ζητήματα υπάρχουν στα μέσα ενημέρωσης σήμερα; Πώς επηρεάζουν τους ανθρώπους; Αυτή είναι μια ευκαιρία για όλους να αναλογιστούν τα δικά τους προνόμια και πώς μπορεί να επηρεαστούν τόσο θετικά όσο και αρνητικά από τα μέσα ενημέρωσης. Όλοι πρέπει να σέβονται και να είναι ανοιχτοί στην εξερεύνηση του θέματος μαζί και να ακούν ο ένας τις σκέψεις του άλλου. Παρακάτω παρατίθενται μερικοί πόροι που μπορεί να είναι χρήσιμοι για τη διεξαγωγή αυτής της συζήτησης. Γράψτε τις κύριες λέξεις, τις σκέψεις και τις ιδέες που εμφανίζονται στο χάρτη μυαλού.
Πηγές καταιγισμού ιδεών και χαρτών μυαλού:
Πώς να κάνετε συζητήσεις για τη διαφορετικότητα και τα προνόμια (πηγές):
Βήμα 2: Έρευνα
Μόλις η ομάδα σας φτιάξει έναν χάρτη μυαλού, θα πρέπει να εμβαθύνετε στα θέματα που προέκυψαν κάνοντας κάποια έρευνα στο διαδίκτυο. Ο καθένας θα πρέπει να επιλέξει 1-2 ιδέες ή λέξεις από τον χάρτη μυαλού για να ερευνήσει ξεχωριστά. Αφιερώστε 20-30 λεπτά σε αυτό. Η ομάδα θα πρέπει στη συνέχεια να επανέλθει και ο καθένας θα πρέπει να μοιραστεί αυτό που βρήκε. Οι παρακάτω πόροι μπορεί να είναι χρήσιμοι για τη διεξαγωγή έρευνας στο διαδίκτυο και τον έλεγχο πηγών.
Έρευνα πηγών:
Βήμα 3: Επίλυση Προβλημάτων
Μπράβο, η ομάδα σας βρήκε μερικές αρχικές ιδέες για το πώς θα μπορούσαν να επανασχεδιαστούν τα μέσα! Αρχίζετε να καταλαβαίνετε τη σημασία της αμφισβήτησης των προκαταλήψεων των μέσων ενημέρωσης και της αναγνώρισης των προνομίων. Το επόμενο βήμα είναι να λάβετε αυτές τις αρχικές ιδέες από την έρευνα και χρησιμοποιώντας τη μέθοδο των «6 καπέλων σκέψης» (6 Thinking Hats) η οποία θα βοηθήσει στην εξεύρεση πιο ανεπτυγμένων λύσεων και θα οδηγήσει σε περαιτέρω καταιγισμό ιδεών. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η προκατάληψη και η παραπλανητική περιγραφή των μέσων ενημέρωσης; Πώς μπορούν τα μέσα ενημέρωσης να είναι πιο αντιπροσωπευτικά και να περιλαμβάνουν περισσότερες φωνές και προοπτικές; Πώς πρέπει να είναι τα μέσα ενημέρωσης; Η μέθοδος των 6 καπέλων σκέψης περιλαμβάνει την εξέταση του θέματος από έξι διαφορετικές οπτικές γωνίες. Οι προοπτικές αυτές περιλαμβάνουν τη θετικότητα, τη δημιουργικότητα, τα συναισθήματα, τα δεδομένα, τα μειονεκτήματα και τη διαδικασία. Αυτές είναι ουσιαστικά προτροπές που θα σας βοηθήσουν να δείτε το θέμα από πολλές οπτικές γωνίες αντί να κολλήσετε σε μια πτυχή. Αυτό θα βοηθήσει την ομάδα σας να ανακαλύψει νέες και εναλλακτικές λύσεις! Παρακάτω υπάρχουν σύνδεσμοι για να κατανοήσετε καλύτερα πώς να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο των 6 καπέλων σκέψης για την επίλυση προβλημάτων.
6 Thinking Hats:
Βήμα 4: Δήλωση/Αναφορά
Η ομάδα σας κάνει εξαιρετική δουλειά βρίσκοντας λύσεις! Για αυτό το επόμενο βήμα, η ομάδα σας θα πρέπει να καταλήξει σε μια σύντομη δήλωση που θα καταγράφει την καλύτερη λύση που σκεφτήκατε και θα αντικατοπτρίζει το πώς η ομάδα πιστεύει ότι πρέπει να είναι τα μέσα. Κάντε μια ομαδική συζήτηση και σκεφτείτε όλα όσα έχετε μάθει μέχρι τώρα και τις λύσεις που έχετε προτείνει. Ποια είναι τα καλύτερα και πως μπορούν να συνδυαστούν; Μαζί, η ομάδα σας μπορεί να καταγράψει τις βασικές αξίες και αρχές που πιστεύει ότι τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να επιδείξουν στο μέλλον. Μπορείτε να γράψετε μεμονωμένα μερικά προσχέδια δηλώσεων με βάση αυτό και στη συνέχεια να τα μοιραστείτε με την ομάδα. Το μήκος της δήλωσης εξαρτάται από την ομάδα σας. Ωστόσο, δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλο. Θα πρέπει να μπορείτε να το πείτε σε λιγότερο από 4 λεπτά, όπως επίσης και να το χρησιμοποιήσετε αργότερα, όταν πραγματοποιείτε τις συνεντεύξεις podcast. Μπορείτε να τα εργαστείτε μαζί και να επιλέξετε αυτό που λειτουργεί καλύτερα! Δείτε τους παρακάτω πόρους για περισσότερες οδηγίες σχετικά με τη σύνταξη ενός συναρπαστικού μανιφέστου.
Πηγές για συγγραφή μιας δήλωσης/αναφοράς:
Βήμα 5: Εγκατάσταση
Καταπληκτικό, η ομάδα σας έγραψε μια φανταστική δήλωση! Το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσετε την προετοιμασία για τις συνεντεύξεις του podcast. Η ομάδα σας θα πρέπει να χωρίσει τις εργασίες και να αναθέσει σε όλους έναν ρόλο. Παρακάτω είναι μια λίστα με τις εργασίες που θα πρέπει να ολοκληρώσει η ομάδα σας:
Ανατρέξτε στην Ενότητα 5 του Προγράμματος Σπουδών Δημοσιογραφίας Πολιτών για να κατανοήσετε καλύτερα τα πρακτικά βήματα του σχεδιασμού και της δημιουργίας ενός podcast. Μιλήστε με το σύμβουλο νέων ή τον συντονιστή σας σχετικά με τα άτομα από τα οποία θα πάρετε συνέντευξη και τις τοποθεσίες των συνεντεύξεων. Θα βοηθήσουν στην οργάνωση και στη διασφάλιση της εφαρμογής των απαιτούμενων μέτρων ασφάλισης. Θα σας συμβουλεύσουν επίσης σχετικά με τα απαιτούμενα έντυπα συγκατάθεσης και τη λήψη συγκατάθεσης από τους συνεντευξιαζόμενους. Θα πρέπει να είναι παρόντες όταν πραγματοποιείτε τις συνεντεύξεις.
Podcast & interview examples:
Audio interview resources:
Βήμα 6: Συνέντευξη Podcast
Τώρα η ομάδα σας είναι έτοιμη για το πιο συναρπαστικό βήμα – την ηχογράφηση των συνεντεύξεων του podcast και τη δημιουργία περιεχομένου! Όλοι στην ομάδα πρέπει να είναι οργανωμένοι και να γνωρίζουν τους ρόλους τους. Μην ξεχάσετε να ζητήσετε τη συγκατάθεσή του από τον ερωτώμενο πριν ξεκινήσετε τη συνέντευξη και την ηχογραφήσετε. Υπάρχουν ορισμένοι πόροι που συνδέονται παρακάτω με χρήσιμες τεχνικές χαλάρωσης και συμβουλές σχετικά με το τι μπορεί να κάνει η ομάδα πριν από τις συνεντεύξεις – σε περίπτωση που κάποιος είναι νευρικός. Καλή τύχη!
Συμβουλές πριν τη συνέντευξη:
Βήμα 7: Μετα την παραγωγή
Η ομάδα σας έχει σχεδόν ολοκληρώσει την πρόκληση! Σε αυτό το τελευταίο βήμα, θα επεξεργαστείτε τις ηχογραφήσεις της συνέντευξης και θα δημιουργήσετε το τελικό podcast. Ανατρέξτε στις δραστηριότητες της Ενότητας 5 του Προγράμματος Σπουδών της Δημοσιογραφίας Πολιτών για περαιτέρω οδηγίες σχετικά με τη χρήση λογισμικού επεξεργασίας όπως το Audacity. Όταν η ομάδα σας είναι ευχαριστημένη με το τελικό podcast, στείλτε το στον συντονιστή ή στον σύμβουλο νέων. Το podcast θα ελεγχθεί και θα δημοσιευτεί στο CO-EXIST Digital Newsroom!
Πηγές για μετά την παραγωγή:
Article with podcasting editing tips: https://castos.com/podcast-editing-tips/
Ως μέρος αυτής της πρόκλησης, θα πρέπει να συμπληρώσετε ένα ημερολόγιο αυτο-στοχασμού. Θα πρέπει να γράψετε 2-3 προτάσεις στο ημερολόγιο καθώς η ομάδα σας ολοκληρώνει κάθε βήμα. Μπορείτε να γράψετε για τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πεποιθήσεις σας πριν και μετά την ολοκλήρωση του βήματος. Παρακάτω είναι μια λίστα ερωτήσεων που μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ως προτροπές εάν δυσκολεύεστε να σκεφτείτε τι να γράψετε.
Αυτό το ημερολόγιο είναι μόνο για εσάς και δεν θα μοιραστεί με κανέναν άλλο. Σκοπός του είναι να σας ενθαρρύνει να αναλογιστείτε την εργασία και τα βήματα εντός αυτής και να προωθήσετε τη βαθύτερη μάθηση.
Μάθετε περισσότερα για αυτά τα ημερολόγια διαβάζοντας αυτό το άρθρο.
Συνεδρία ανατροφοδότησης με τον σύμβουλο νέων ή τον συντονιστή:
Για να κάνετε έναν απολογισμό του WebQuest, κάντε μια συνεδρία με τους νέους. Κατά τη διάρκεια αυτής μπορούν να συμπληρώσουν μια έρευνα με σχόλια και να απαντήσουν στις ακόλουθες ερωτήσεις:
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναπτύσσονται και βελτιώνονται όσον αφορά την εκπροσώπηση και την ποικιλομορφία. Σήμερα, υπάρχει μεγαλύτερη πίεση για τη δημιουργία περιεχομένου που να είναι συμπεριληπτικό και αυθεντικό. Ο κόσμος είναι περισσότερο συνδεδεμένος με την ανάπτυξη του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Είναι εύκολο και γρήγορο για τους ανθρώπους να εκφραστούν και να μοιραστούν τις ιστορίες και τις εμπειρίες τους στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, προκαταλήψεις και ζητήματα εξακολουθούν να υπάρχουν στα μέσα ενημέρωσης και σε αυτές τις πλατφόρμες – μπορεί απλώς να είναι λιγότερο εμφανή. Μερικοί από τους ιδιοκτήτες των πιο δημοφιλών πλατφορμών είναι λευκοί άνδρες (Media Smarts, 2023). Η βιομηχανία της τεχνολογίας εξακολουθεί να μην αντιπροσωπεύεται από ποικίλο εργατικό δυναμικό όσον αφορά το φύλο, τη φυλή και την εθνικότητα (Bryan, 2023; Neely, Sheehan και Williams, 2019). Οι πλατφόρμες χρησιμοποιούν επίσης αλγόριθμους που ενισχύουν ορισμένες φωνές και καταστέλλουν άλλες ενώ καθορίζουν σε ποιον εμφανίζεται συγκεκριμένο περιεχόμενο (Media Smarts, 2023; Williams et al., 2019). Αυτό μπορεί να ενισχύσει τις διαφορές μεταξύ ομάδων ανθρώπων και να αποτρέψει τα «παράθυρα» που μας δίνουν την ευκαιρία να δούμε τα πράγματα από την οπτική γωνία ενός άλλου ατόμου. Αυτό το WebQuest έχει σκοπό να ενθαρρύνει τους νέους να αναπτύξουν μια βαθύτερη κατανόηση της διαφορετικότητας και των προνομίων και του τρόπου με τον οποίο τα μέσα διαδραματίζουν ρόλο σε αυτό.
Κίνητρα και πιθανή βλάβη που προκαλείται από διαταραχή πληροφόρησης.
Διαταραχή Πληροφοριών
Στον σημερινό κόσμο, είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσετε, να τροποποιήσετε, να κατασκευάσετε και να μοιραστείτε ευρέως διαδικτυακό περιεχόμενο. Το τρέχον περιβάλλον πληροφοριών είναι μολυσμένο με πολλούς τρόπους. Ακόμα κι αν οι ίδιες οι πληροφορίες είναι γνήσιες, μπορεί να χρησιμοποιηθούν εκτός πλαισίου και να μετατραπούν σε όπλο προπαγάνδας. Ενώ το θέμα αναγνωρίζεται ευρέως και συζητείται, συχνά πιστεύεται ότι είναι ευθύνη των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας και των ιδιοκτητών πλατφορμών να ελαχιστοποιήσουν και να εξαλείψουν την παραπληροφόρηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, η εργασία θεωρείται απρόσιτη, ακόμη και με τη βοήθεια εντυπωσιακών εργαλείων AI. Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για έλεγχο γεγονότων έχει γίνει ολοένα και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, αλλά οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζουν να δέχονται κριτική για το ρόλο τους στη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων και άλλου παραπλανητικού περιεχομένου. Ανεξάρτητα από το αν οι καθημερινές διαδικτυακές εφαρμογές και πλατφόρμες μπορούν να ανιχνεύσουν παραπληροφόρηση, η διάδοση θα ελαχιστοποιηθεί μόλις ο χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναγνωρίσει και ανακτήσει την ευθύνη για τις ενέργειές του.
Σήμερα, εσείς και οι συνομήλικοί σας πρόκειται να ερευνήσετε τα κίνητρα πίσω από τη δημιουργία και την κοινή χρήση κατασκευασμένου περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης! Με αυτόν τον τρόπο θα μάθετε τρόπους για τη διάκριση μεταξύ γνήσιου και παραποιημένου περιεχομένου και ελπίζουμε να κατανοήσετε περισσότερο τη σημασία των αξιόπιστων διαδικτυακών πληροφοριών. Για να υποστηρίξετε τα ευρήματά σας από την διαδικτυακή έρευνα και να καταγράψετε τις απόψεις μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο βαθμολογούν τις γνώσεις τους σχετικά με τις διαταραχές πληροφόρησης που συναντώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εσείς και η ομάδα σας πρόκειται να αναπτύξετε ένα σύντομο διαδικτυακό κουίζ και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσετε συνεντεύξεις με άτομα από διαφορετικές θρησκείες ή πολιτιστικές ομάδες στο σχολείο, το κέντρο νεότητας ή την κοινότητά σας. Με βάση τις απαντήσεις που θα συγκεντρώσει η ομάδα σας. θα δημιουργήσετε ένα σύντομο βίντεο των συνεντεύξεων με ένα συνοπτικό κλιπ (στο τέλος) που θα περιλαμβάνει τα συμπεράσματα και περαιτέρω προτάσεις για να δημιουργήσετε ένα πιο αληθινό και αξιόπιστο τοπίο.
ΒΗΜΑ 1. Έρευνα
Προτού μπορέσουμε να ερευνήσουμε τα κίνητρα πίσω από τη δημιουργία και την ανταλλαγή παραπληροφόρησης, πρέπει να κατανοήσουμε τον όρο. Ας δούμε πρώτα τους τρεις κύριους όρους που σχετίζονται με τη διαταραχή της πληροφορίας και τους μηχανισμούς της.
Διαβάστε περισσότερα για τη διαταραχή πληροφοριών παρακάτω:
Βρείτε μερικές ακόμη χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το κίνητρο πίσω από τη διαταραχή πληροφόρησης και τη βλάβη που προκαλείται από αυτήν στους παρακάτω συνδέσμους:
Ακολουθούν μερικοί σύνδεσμοι για να σας εκπαιδεύσουμε περαιτέρω σχετικά με τον τρόπο ανίχνευσης ψευδών πληροφοριών σε φωτογραφίες, βίντεο και ηχητικά:
Αφού διαβάσετε τους παραπάνω συνδέσμους, συζητήστε στην ομάδα σας σχετικά με το επίπεδο εμπιστοσύνης όλων όσον αφορά στον εντοπισμό παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εάν έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια του ερευνητικού βήματος αυτού του WebQuest. Αναλογιστείτε τα είδη παραπληροφόρησης στα οποία εκτεθήκατε και τους πιθανούς λόγους που δεν το καταλάβατε εκείνη τη στιγμή.
Βήμα 2. Δημιουργία ερωτηματολογίου πριν από τη συνέντευξη
Προκειμένου να αρχίσετε να παίρνετε συνεντεύξεις με άτομα σχετικά με την προσωπική τους εμπειρία σχετικά με παραποιημένο διαδικτυακό περιεχόμενο και την εμπιστοσύνη τους ότι είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τέτοιες πληροφορίες, εσείς και η ομάδα σας θα χρειαστεί να κάνετε καταιγισμό ιδεών με ερωτήσεις σύντομης απάντησης για το ερωτηματολόγιο πριν από τη συνέντευξη.
Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας και να λάβετε ένα ευρύ φάσμα ερωτήσεων από κάθε μέλος της ομάδας, διαβάστε την παρακάτω περιγραφή σχετικά με τον καλύτερο τρόπο χρήσης του καταιγισμού ιδεών.
Μόλις όλα τα μέλη της ομάδας έχουν μια ιδέα για το πώς να κάνουν καταιγισμό ιδεών, ελέγξτε τις πληροφορίες στον παρακάτω σύνδεσμο για να πάρετε μια καλύτερη ιδέα για το πώς να δημιουργήσετε ένα ερωτηματολόγιο.
Κατά την εύρεση ερωτήσεων για το ερωτηματολόγιο, ανάλογα με την ομάδα-στόχο σας, βεβαιωθείτε ότι οι ερωτήσεις είναι σχετικές και ότι θα μάθετε τις τρέχουσες συνήθειες και πεποιθήσεις τους γύρω από την αυτοπεποίθησή τους να ανιχνεύσουν το παραποιημένο περιεχόμενο και ποιες είναι οι ενέργειές τους όταν το συναντούν.
Λάβετε υπόψη τα ακόλουθα για το ερωτηματολόγιο σας:
Μόλις η ομάδα σας καταλήξει στο ερωτηματολόγιο, πραγματοποιήστε μια πρακτική εκτέλεση για να δοκιμάσετε το ερωτηματολόγιο για να βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπεριλάβει όλες τις σχετικές ερωτήσεις για να καλύψετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε για τον σκοπό του έργου.
Βήμα 3. Δημιουργία Κουίζ στις Φόρμες Google
Σε αυτό το στάδιο, η ομάδα σας έχει δημιουργήσει ένα ερωτηματολόγιο για να προσδιορίσει την προσωπική εμπειρία των ερωτηθέντων οι οποίοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με παραποιημένο διαδικτυακό περιεχόμενο και την εμπιστοσύνη τους στον εντοπισμό τέτοιων πληροφοριών. Τώρα είναι καιρός να ελέγξετε αν η αντίληψη του εαυτού τους και η πραγματικότητα ταιριάζουν. Για να προσδιορίσετε αυτό, εσείς και η ομάδα σας θα δημιουργήσετε ένα κουίζ σε Φόρμα Google. Ακολουθήστε τις οδηγίες στους παρακάτω συνδέσμους για να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε την πλατφόρμα για το κουίζ σας:
Για το κουίζ σας, χρησιμοποιήστε έναν συνδυασμό πραγματικών και ψεύτικων εικόνων, βίντεο, επικεφαλίδων κ.λπ. είτε από τους παρακάτω συνδέσμους ή αναζητήστε μερικές δικές σας στο διαδίκτυο.
Κατά το σχεδιασμό του κουίζ, είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε μια τελική βαθμολογία για να τους ενημερώσετε πόσο καλά τα κατάφεραν στον εντοπισμό διαφορετικών τύπων παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να εντοπίσουν τομείς όπου πρέπει να βελτιωθούν ή όπου διαπρέπουν.
Βήμα 4. Δημιουργία των ερωτήσεων για τη συνέντευξη
Το επόμενο βήμα σας είναι να συντάξετε μερικές ερωτήσεις για τη συνέντευξη, στις οποίες θα απαντήσουν οι συμμετέχοντες σας. Ακολουθούν ορισμένες ερωτήσεις που μπορεί να είναι χρήσιμες για να ξεκινήσετε τον καταιγισμό ιδεών και να σας βοηθήσουν να βρείτε πιο σχετικές ερωτήσεις:
Ίσως σας φανούν χρήσιμοι οι παρακάτω σύνδεσμοι οι οποίοι θα σας καθοδηγήσουν στη δημιουργία σχετικών ερωτήσεων για τη συνέντευξή σας:
Βήμα 5. Προετοιμασία της συνέντευξης
Τώρα είναι ώρα να προετοιμαστείτε για τις συνεντεύξεις, αλλά προτού η ομάδα σας ξεκινήσει τη διαδικασία ηχογράφησης, πρέπει να ληφθούν μερικές ακόμη αποφάσεις. Η ομάδα σας πρέπει να καθορίσει τον τρόπο καταγραφής δεδομένων, την κατανομή εργασιών και τον τρόπο χρήσης του εξοπλισμού. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προετοιμασία συνεντεύξεων, ανατρέξτε στις ενότητες που καλύψατε στο Πρόγραμμα Σπουδών Δημοσιογραφίας Πολιτών.
Βήμα 6. Διεξαγωγή των συνεντεύξεων
Εσείς και η ομάδα σας έχετε εργαστεί σκληρά και αναμφίβολα όλοι θέλουν να φτάσουν στο στάδιο της ηχογράφησης, ωστόσο, θα ήταν καλή ιδέα να κάνετε εξάσκηση και να προσαρμόσετε τη διαδικασία όπου χρειάζεται, για να αποφύγετε την αναστάτωση κατά την ηχογράφηση του πραγματικού υλικού.
Όταν η ομάδα σας είναι έτοιμη και ο εξοπλισμός είναι έτοιμος, έχετε υπόψη σας τις παρακάτω συμβουλές:
Οι παρακάτω σύνδεσμοι μπορεί να σας βοηθήσουν να αναλάβετε καλύτερα τον ρόλο του συνεντευκτή:
Τώρα είστε έτοιμοι να συναντήσετε μερικούς υπέροχους ανθρώπους και να συγκεντρώσετε τις πληροφορίες σας!
Βήμα 7. Μεταπαραγωγή των συνεντεύξεων
Η ομάδα σας έχει συγκεντρώσει τα βίντεο και ήρθε η ώρα να πραγματοποιήσετε τη μετα-παραγωγή του υλικού που συγκεντρώθηκε. Ακολουθεί ένα υπέροχο βίντεο στο YouTube και ένα άρθρο με μερικές βασικές συμβουλές για την επεξεργασία μιας συνέντευξης:
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία συνεντεύξεων, ανατρέξτε στις οπτικοακουστικές ενότητες που ολοκληρώσατε κατά τη διάρκεια του Προγράμματος Σπουδών Δημοσιογραφίας Πολιτών.
Βήμα 8. Δημοσιεύστε το βίντεο με συνεντεύξεις και το συμπέρασμα.
Το τελευταίο βήμα αυτού του WebQuest είναι να αναλογιστείτε τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν δημοσιεύοντας το βίντεο της ομάδας σας που περιέχει τις συνεντεύξεις στο διαδίκτυο και να συζητήσετε τα αποτελέσματα με την ομάδα σας. Ανάλογα με τα ευρήματα σας, θα μπορούσατε να βρείτε μια λίστα υποστηρικτικών εργαλείων για τους φίλους και την οικογένειά σας που θα τους βοηθήσουν κατά τον έλεγχο γεγονότων στο διαδικτυακό περιεχόμενο. Κάνοντας αυτό θα προωθήσετε τη σημασία των αξιόπιστων και ακριβών πηγών πληροφοριών, όπως επίσης και ενός πιο αληθινού και αξιόπιστου ψηφιακού τοπίου.
Για να αξιολογήσετε την εμπειρία σας κατά τη διάρκεια αυτού του έργου, θα χρειαστεί να κρατήσετε ένα αυτοανακλαστικό ημερολόγιο σε κάθε βήμα της διαδικασίας. Μετά την ολοκλήρωση κάθε βήματος, περιγράψτε τον τρόπο που νιώσατε σε κάθε μέρος της άσκησης.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το ημερολόγιο, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:
Οι πληροφορίες που συλλέγονται στο ημερολόγιο αυτό-αναστοχασμού είναι για προσωπική χρήση και δεν θα κοινοποιηθεί στην ομάδα ή στο σύμβουλο νέων.
Πιθανά σημεία συζήτησης για τον σύμβουλο νέων:
Μπράβο! Ως κομμάτι αυτού του WebQuest έχετε συνεργαστεί ως ομάδα και καταφέρατε να καλύψετε το θέμα της διαταραχής της πληροφορίας και τα κίνητρα πίσω από τη δημιουργία και τον διαμοιρασμό τέτοιου περιεχομένου. Έχετε επίσης επισημάνει τη σημασία της διαφοροποίησης μεταξύ γνήσιων και επεξεργασμένων εικόνων και βίντεο στο διαδίκτυο. Η ομάδα σας επινόησε τη δική της προσέγγιση σε αυτό το θέμα και δημιούργησε μερικά εξαιρετικά εργαλεία για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις δεξιότητες των ανθρώπων και τις απόψεις τους για το θέμα. Αυτό σας επέτρεψε να ανακαλύψετε και να ενισχύσετε τις ομαδικές και επικοινωνιακές σας δεξιότητες εντός της ομάδας και κατά τη διεξαγωγή των συνεντεύξεων με το κοινό.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προορίζονται να είναι ένας διασκεδαστικός και ενημερωτικός χώρος που φέρνει κοντά τις κοινότητες, αλλά το παραποιημένο και ψευδές διαδικτυακό περιεχόμενο μπορεί συχνά να προκαλέσει το ακριβώς αντίθετο, την πόλωση της κοινωνίας. Ως εκ τούτου, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κάνουμε όλοι το καλύτερο δυνατό και να εργαστούμε μαζί για ένα πιο αληθινό και αξιόπιστο ψηφιακό τοπίο.
Σύγχρονη Προπαγάνδα (Διάδοση Μιμιδίων, Επιχορηγούμενο Περιεχόμενο, Πλαστές Ειδήσεις (Deep Fakes), Ψεύτικες Ειδήσεις Σχετικές με Άλλες Θρησκείες).
Παιχνίδια Προπαγάνδας
Η προπαγάνδα περιλαμβάνει τη διακίνηση πληροφοριών με σκοπό να προωθήσει μια συγκεκριμένη ιδέα και να επηρεάσει τις πεποιθήσεις, τις στάσεις και τις ενέργειες του κοινού. Η προπαγάνδα μπορεί να είναι προκατειλημμένη, χειριστική ή παραπλανητική (Smith, 2024). Τα μηνύματα προπαγάνδας είναι συχνά ανεπαίσθητα και απαρατήρητα, αλλά μπορεί να έχουν σημαντικό κοινωνικό και πολιτικό αντίκτυπο. Η ύπαρξη των ψηφιακών τεχνολογιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει αλλάξει τη μορφή της προπαγάνδας και τον τρόπο με τον οποίο το κοινό αλληλεπιδρά μαζί της. Το κοινό μπορεί να ανταποκριθεί και να μοιραστεί την προπαγάνδα (συμμετοχική προπαγάνδα). Αυτό μπορεί να δώσει σε αυτά τα μηνύματα μεγαλύτερη δύναμη, καθώς οι άνθρωποι είναι «πιο πιθανό να πιστέψουν αυτούς που τους είναι οικείοι» (Wanless, 2017). Οι άνθρωποι εξαρτώνται επίσης περισσότερο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως την κύρια πηγή ειδήσεων, αλλά δεν είναι πάντα εξοπλισμένοι με τις δεξιότητες να αμφισβητούν το περιεχόμενο και να ελέγχουν τις πηγές (Murrell et al., 2023· Shearer et al., 2015). Όλες οι μορφές μέσων (βίντεο, φωτογραφίες, μιμίδια, κ.λπ.) μπορούν να τροποποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν για τη διάδοση προπαγάνδας, ψευδών ειδήσεων και θεωριών συνωμοσίας. Αυτός ο τύπος περιεχομένου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία διαχωρισμών μεταξύ ομάδων ανθρώπων, π.χ. μεταξύ ατόμων διαφορετικών θρησκευτικών ή πολιτισμικών καταβολών, προωθώντας ψευδείς αφηγήσεις και στερεότυπα. Υπάρχουν αρκετές τακτικές προπαγάνδας, όπως η δημιουργία θετικών ή αρνητικών συσχετισμών, η επανάληψη μηνυμάτων, η χρήση συναισθηματικής γλώσσας ή το να κάνεις τους ανθρώπους να συμφωνήσουν επειδή πολλοί άλλοι άνθρωποι ήδη συμφωνούν. Είναι σημαντικό να μάθουμε τις δεξιότητες για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της προπαγάνδας για τη μείωση των αρνητικών συνεπειών στην κοινωνία.
Σας αρέσει να χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να μοιράζεστε βίντεο και φωτογραφίες με τους φίλους και την οικογένειά σας. Πρόσφατα, συναντήσατε ένα πολύ ρεαλιστικό, ψεύτικο βίντεο. Ετοιμάζατε να μοιραστείτε αυτό το βίντεο στην ιστορία σας στο Instagram όταν διαβάσατε ένα σχόλιο που σας έκανε να σταματήσετε και να σκεφτείτε δύο φορές. Ερευνήσατε τον λογαριασμό που δημοσίευσε το βίντεο. Αυτό σας έκανε να συνειδητοποιήσετε ότι το βίντεο ήταν ψεύτικο και δημιουργήθηκε με χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου και μηχανικής μάθησης (https://www.webwise.ie/news/explained-what-are-deepfakes/). Συγκλονιστήκατε και ανησυχήσατε με το πόσο πειστικό ήταν το βίντεο! Έχετε αρχίσει να αναζητάτε άλλους τρόπους με τους οποίους δημιουργούνται και κοινοποιούνται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης η προπαγάνδα, οι ψεύτικες ειδήσεις και οι θεωρίες συνωμοσίας. Αποφασίζετε ότι θέλετε να ευαισθητοποιήσετε την τοπική σας κοινότητα σχετικά με τον αντίκτυπο της προπαγάνδας στην κοινωνία, λαμβάνοντας μέρος σε έναν συναρπαστικό διαγωνισμό που ονομάζεται «Παιχνίδια Προπαγάνδας»!
Για να λάβετε μέρος σε αυτόν τον διαγωνισμό, θα πρέπει να σχηματίσετε μια ομάδα με άλλα 3-5 άτομα. Η ομάδα σας θα δοκιμάσει τρέχοντα παιχνίδια που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους παίκτες να κατανοήσουν πώς διαδίδεται η προπαγάνδα και τα διάφορα είδη παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στη συνέχεια, θα εργαστείτε μαζί για να δημιουργήσετε ιδέες παιχνιδιών για να διδάξετε μέλη της κοινότητάς σας σχετικά με ένα στοιχείο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κυκλοφορία προπαγάνδας, π.χ. μέσω μιμιδίων, απομιμήσεων, επιχορηγούμενου περιεχομένου κ.λπ. Θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παιχνιδιών και διαγωνισμός στο πλαίσιο του Citizen Media Summit (Μάρτιος – Μάιος 2025). Μέλη της κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων συμβούλων νέων, γονέων και φροντιστών υγείας θα προσκληθούν στην εκδήλωση για να δοκιμάσουν τα παιχνίδια! Όλες οι συμμετέχουσες ομάδες θα κάνουν μια σύντομη παρουσίαση για το παιχνίδι που σχεδίασαν και θα δείξουν πώς λειτουργεί. Κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης, η ομάδα σας θα πρέπει να πάρει συνέντευξη από ένα άτομο που έπαιξε το παιχνίδι σας και να του ζητήσει σχόλια. Μετά την εκδήλωση, η ομάδα σας θα πρέπει να γράψει μια σύντομη αναφορά ειδήσεων σχετικά με την εμπειρία και να συμπεριλάβει αυτή τη συνέντευξη ως μέρος της. Θα υπάρξει ανώνυμη ψηφοφορία στο τέλος της εκδήλωσης και η ομάδα με τις περισσότερες ψήφους για το καλύτερο και πιο πρωτότυπο παιχνίδι θα επιλεγεί ως νικήτρια! Καλή τύχη!
Βήμα 1: Δοκιμή παιχνιδιού
Για να ξεκινήσετε, η ομάδα σας θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο (30 λεπτά – 1 ώρα) δοκιμάζοντας τρέχοντα παιχνίδια που έχουν δημιουργηθεί για να διδάξουν στα μέλη του κοινού δεξιότητες ψηφιακής παιδείας και παιδείας στα μέσα. Υπάρχει ένας πίνακας με προτεινόμενα παιχνίδια που μπορεί να ελέγξει η ομάδα σας παρακάτω. Αυτά τα παιχνίδια έχουν σκοπό να αυξήσουν τη γνώση και την κατανόηση των παικτών για το πώς η προπαγάνδα, οι ψεύτικες ειδήσεις και οι θεωρίες συνωμοσίας μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα στο διαδίκτυο και να δημιουργήσουν διαχωρισμούς μεταξύ των ανθρώπων και να οδηγήσουν σε πραγματικές συνέπειες.
Όλα τα παιχνίδια είναι ανοιχτής πρόσβασης και μπορούν να παιχτούν είτε online (στο πρόγραμμα περιήγησης) είτε εκτυπώνοντας ένα PDF που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιτραπέζιο παιχνίδι. Κάθε μέλος της ομάδας μπορεί να δοκιμάσει ένα διαφορετικό παιχνίδι ή όλοι μπορούν να δοκιμάσουν το ίδιο παιχνίδι. Εναλλακτικά, η ομάδα σας μπορεί να παίξει μαζί το «Lizards and Lies», ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για πολλούς παίκτες. Για κάθε παιχνίδι που ελέγχεται, η ομάδα θα πρέπει να απαντήσει στις ερωτήσεις παρακάτω. Ο σύμβουλος νέων ή ο συντονιστής θα συμβουλεύσει την ομάδα σας ποια προσέγγιση είναι η καλύτερη και ποια παιχνίδια να δοκιμάσετε – σε σχέση με τον χρόνο που έχετε για αυτό το βήμα. Μπορείτε πάντα να ανατρέχετε σε αυτά τα παιχνίδια και να τα δοκιμάσετε στον δικό σας ελεύθερο χρόνο! Η ομάδα σας θα πρέπει να έχει μια ομαδική συζήτηση και να μοιραστεί σκέψεις και απόψεις σχετικά με τη σχεδίαση και το περιεχόμενο του παιχνιδιού.
Υπάρχοντα παιχνίδια:
Παιχνίδια: Γραμματισμός στα ΜΜΕ και Προπαγάνδα | |||
Όνομα: | Περιγραφή: | Λεπτομέρειες: | Σύνδεσμος: |
Cat Park | Αυτό το παιχνίδι υπογραμμίζει 5 τεχνικές χειραγώγησης: τρολάρισμα, συναισθηματική χειραγώγηση, διεύρυνση, πόλωση και συνωμοσία. Ο παίκτης χρησιμοποιεί αυτές τις τακτικές για να στρέψει το κοινό ενάντια σε ένα νέο πάρκο για γάτες | 15-20 λεπτά Διατίθεται σε: Αγγλικά, Γαλλικά, Ολλανδικά, Ρωσικά, Σερβικά και Τσέχικα. | |
Bad News | Απλό παιχνίδι που μοιάζει με το Cat Park. Υπογραμμίζει πώς χρησιμοποιούνται πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter για την προώθηση ψεύτικων ειδήσεων. Επικεντρώνεται σε 6 τακτικές: πλαστοπροσωπία, συναίσθημα, πόλωση, συνωμοσία, απαξίωση και τρολάρισμα. | 10-15 λεπτά. Διατίθεται σε μια σειρά γλωσσών, όπως Αγγλικά, Γερμανικά, Ολλανδικά, Πορτογαλικά και Εσπεράντο (δεν είναι διαθέσιμο στα Ισπανικά). | |
Harmony Square | Αυτό το παιχνίδι υπογραμμίζει επίσης τεχνικές χειραγώγησης όπως τρολάρισμα, χρήση συναισθηματικής γλώσσας, τεχνητή ενίσχυση μηνυμάτων, διάδοση θεωριών συνωμοσίας και δημιουργία διχασμού. | 10 λεπτά. Διατίθεται σε πολλές γλώσσες, όπως αγγλικά, γαλλικά, ολλανδικά και ισπανικά. | |
Lizards and Lies | Αυτό είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για πολλούς παίκτες. Δεν είναι ψηφιακό. Οι παίκτες πρέπει να εκτυπώσουν το PDF και να το ρυθμίσουν. Σε αυτό το παιχνίδι, είτε εργάζεστε για να μετριάζετε περιεχόμενο και διδάσκετε τις κοινότητες πώς να εντοπίζουν ψεύτικες ειδήσεις και παραπληροφόρηση, είτε διαδίδετε τα ψέματα και δημιουργείτε χάος στις κοινότητες! | 1-1.5 ώρα. Διατίθεται σε: Αγγλικά, Γαλλικά και Λιθουανικά. | |
Choose your own fake news | Αυτό είναι ένα απλό και γρήγορο παιχνίδι! Υπάρχουν 3 διαφορετικοί χαρακτήρες ο καθένας εκ των οποίων έχει διαφορετικό σενάριο στο οποίο ανταποκρίνεται ο παίκτης. Παρουσιάζονται με νέα και πληροφορίες σχετικά με τις ευκαιρίες εργασίας, τα εμβόλια και τις επερχόμενες εκλογές. Ο παίκτης μαθαίνει πώς μπορεί να του παρουσιάζονται παραπληροφόρηση και κακή πληροφόρηση στο διαδίκτυο και εξασκείται στην αντιμετώπισή τους. | Ο χρόνος παιχνιδιού είναι 5-20 λεπτά ανάλογα με το πόσα σενάρια θα παίξετε. Αυτό το παιχνίδι είναι διαθέσιμο μόνο στα Αγγλικά. | |
Newsfeed Defenders | Σε αυτό το παιχνίδι, ο παίκτης ενεργεί ως συντονιστής που διατηρεί έναν ιστότοπο κοινωνικών μέσων που ονομάζεται Newsably. Ο παίκτης πρέπει να εγκρίνει ειδήσεις και να αναγνωρίζει και να αναφέρει ψεύτικες δημοσιεύσεις. | Από 20 λεπτά και πάνω. Διατίθεται μόνο στα Αγγλικά. | |
Adventures of Literatus | Ο παίκτης εξερευνά και αναζητά σε 10 κόσμους (ή 10 επίπεδα) όπου συναντά ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες. Ο παίκτης πρέπει να ελέγξει αυτές τις πληροφορίες για να αποκαλύψει την αλήθεια και να προχωρήσει στον επόμενο κόσμο/επίπεδο. | Διατίθεται σε: Αγγλικά, Γαλλικά, Πολωνικά και άλλα. | |
BBC iReporter | Αυτό το παιχνίδι δεν έχει να κάνει με την προπαγάνδα, αλλά δίνει στους παίκτες μια εικόνα για το πώς μεταδίδονται ειδήσεις και πώς δημιουργούνται και κοινοποιούνται στα μέσα. Ο παίκτης είναι ρεπόρτερ ειδήσεων και πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τις ιστορίες που θα αναφέρει και τους τίτλους που θα χρησιμοποιήσει. Το παιχνίδι είναι πολύ διαδραστικό και περιέχει πολλά βίντεο και πολυμέσα. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για τις ομάδες να εξερευνήσουν για να δουν μια διαφορετική μορφή παιχνιδιού! | Ο χρόνος παιχνιδιού είναι 10-20 λεπτά. Διατίθεται μόνο στα Αγγλικά. | https://www.bbc.co.uk/news/resources/idt-8760dd58-84f9-4c98-ade2-590562670096 |
Σκεφτείτε τις παρακάτω ερωτήσεις αφού δοκιμάσετε ένα παιχνίδι:
Βήμα 2: Ιδέες παιχνιδιών και καταιγισμός ιδεών
Η ομάδα σας έκανε εξαιρετική δουλειά δοκιμάζοντας τα υπάρχοντα παιχνίδια! Σε αυτό το σημείο, η ομάδα σας θα πρέπει να κατανοήσει πώς διαδίδεται η προπαγάνδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας διαφορετικές τακτικές και με διαφορετικές μορφές (memes, deep fakes, διαφήμιση, fake news, κ.λπ.). Η ομάδα σας γνωρίζει επίσης πώς τα παιχνίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διδάξουν τους ανθρώπους σχετικά με αυτό το θέμα και να τους εξοπλίσουν με τις δεξιότητες για να χειρίζονται δύσκολες καταστάσεις στο διαδίκτυο. Η ομάδα σας θα πρέπει να κάνει μια συζήτηση και να συλλάβει ιδέες για παιχνίδια. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι μερικά στυλό και χαρτί ή έναν πίνακα και μαρκαδόρους. Όλοι θα πρέπει να συνεισφέρουν και να μοιραστούν πιθανές ιδέες, οι οποίες θα πρέπει να σημειωθούν στο χαρτί ή στον πίνακα. Δεν υπάρχουν κακές ιδέες, απλά πείτε ό,τι σας έρχεται στο μυαλό! Οι ιδέες θα περιοριστούν στα επόμενα στάδια. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να σκεφτείτε και να βρείτε ιδέες για παιχνίδια. Εάν χρειάζεται, χρησιμοποιήστε μερικούς από τους παρακάτω πόρους.
Πηγές καταιγισμού ιδεών και χαρτών μυαλού:
Πηγές για σύμβουλο νέων/συντονιστή:
Βήμα 3: Έρευνα
Φανταστικά, η ομάδα σας έχει βρει μερικές υπέροχες ιδέες! Τώρα είναι καιρός να κάνετε κάποια περαιτέρω έρευνα για να προετοιμάσετε την ομάδα σας για το σχεδιασμό του παιχνιδιού. Κάντε μια συζήτηση και αποφασίστε ποιες άλλες πληροφορίες χρειάζεται η ομάδα σας για να προχωρήσει σε μια ιδέα παιχνιδιού. Βρείτε 3-6 θέματα για έρευνα με βάση τον καταιγισμό ιδεών, π.χ. «μιμίδια και προπαγάνδα», «δημιουργία εκπαιδευτικών παιχνιδιών» ή «μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ψεύτικα στοιχεία». Μοιράστε αυτά τα θέματα μεταξύ των μελών της ομάδας και πραγματοποιήστε έρευνα μεμονωμένα. Αφιερώστε 10-15 λεπτά σε αυτό. Η ομάδα θα πρέπει στη συνέχεια να επανέλθει και να μοιραστεί ό,τι έχει βρει. Ακολουθεί μια λίστα με ερευνητικές πηγές που μπορεί να είναι χρήσιμες.
Πηγές Έρευνας:
Βήμα 4: Γενική ιδέα του παιχνιδιού
Μπράβο, η ομάδα σας έχει συγκεντρώσει πολλές σχετικές πληροφορίες! Σε αυτό το επόμενο στάδιο, η ομάδα σας θα πρέπει να επιλέξει 1-2 ιδέες παιχνιδιών για περαιτέρω ανάπτυξη, με βάση τη δοκιμή παιχνιδιού, τον καταιγισμό ιδεών και την έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί. Για κάθε ιδέα, δημιουργήστε έναν χάρτη μυαλού και λάβετε υπόψη τις ακόλουθες λεπτομέρειες: τον στόχο του παιχνιδιού, το περιβάλλον/ρυθμίσεις, τα στοιχεία του παιχνιδιού, τους μηχανισμούς και τους κανόνες (intogames, 2020). Θα ήταν επίσης χρήσιμο να γράψετε μια γενική επισκόπηση του παιχνιδιού και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του παιχνιδιού.
Το παιχνίδι μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε μορφή (ψηφιακό, παραδοσιακό, για ένα παίκτη ή για πολλούς παίκτες). Το παιχνίδι πρέπει να έχει ελάχιστο χρόνο 5 λεπτά και μέγιστο χρόνο 20 λεπτά. Ρίξτε μια ματιά στους πόρους παρακάτω. Αυτά μπορεί να είναι χρήσιμα για να καθοδηγήσετε την ομάδα σας στο πώς να μετατρέψετε τις ιδέες σας για παιχνίδια σε εφαρμόσιμες ενέργειες. Η ομάδα σας μπορεί να χωριστεί σε δύο ομάδες για αυτό, π.χ. δύο ομάδες των 2-3 ατόμων. Κάθε ομάδα θα μπορούσε να αναπτύξει μια ιδέα. Αφήστε 15-30 λεπτά για να το κάνετε αυτό. Στη συνέχεια, παρουσιάστε και αναθεωρήστε τις γενικές έννοιες μαζί και πάρτε μια ομαδική απόφαση σχετικά με το ποια ιδέα θα προχωρήσετε. Εάν χρειάζεται, κάντε μια ανώνυμη ψηφοφορία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Mentimeter για αυτό (https://www.mentimeter.com/). Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε ιδέες, να κάνετε προτάσεις και να κάνετε πρακτικές προσαρμογές στις ιδέες. Λάβετε υπόψη ρεαλιστικές πτυχές όπως οι δεξιότητες της ομάδας σας και το χρονικό πλαίσιο παραγωγής του παιχνιδιού. Θυμηθείτε, μερικές φορές απλές έννοιες λειτουργούν καλύτερα και ο κύριος στόχος είναι το παιχνίδι να έχει αντίκτυπο στην κοινότητα ενώ ταυτόχρονα είναι ελκυστικό και διασκεδαστικό!
Πηγές για την γενική ιδέα ενός παιχνιδιού:
Λήψη ομαδικής απόφασης:
Βήμα 5: Σχεδιασμός του Παιχνιδιού
Σε αυτό το βήμα, η ομάδα σας θα αναπτύξει πλήρως την ιδέα του παιχνιδιού και θα εργαστεί στον σχεδιασμό του. Θα πρέπει να γνωρίζετε περίπου πώς θα λειτουργήσει το παιχνίδι και πώς θα μοιάζει. Εάν υπάρχουν κάποιες περεταίρω πτυχές του παιχνιδιού τις οποίες η ομάδα σας πρέπει να καταλάβει, αυτή είναι η ώρα να το κάνετε. Μπορεί να είναι χρήσιμο να σκιαγραφήσετε ένα παράδειγμα του παιχνιδιού και να σκεφτείτε τι απαιτεί η υλικοτεχνική υποστήριξη του παιχνιδιού και εάν λείπει οτιδήποτε. Εάν το παιχνίδι πρόκειται να είναι ψηφιακό, αποφασίστε ποια πλατφόρμα θα χρησιμοποιήσει η ομάδα σας, π.χ. Genially, Kahoot κ.λπ. Εάν το παιχνίδι πρόκειται να παιχτεί σε φυσικό ταμπλό ή με κάρτες, αποφασίστε εάν θα είναι χειροποίητο ή εάν η ομάδα σας θα χρησιμοποιήσει ένα ψηφιακό πρότυπο και θα το εκτυπώσει. Είναι καλή ιδέα να φτιάξετε ένα απλό χάρτινο πρωτότυπο και να το δοκιμάσετε. Ως ομάδα, συνεργαστείτε για να βρείτε ιδέες και λύσεις όπου χρειάζεται. Κατά τη διάρκεια αυτού του βήματος η ομάδα σας μπορεί επίσης να πειραματιστεί με διαφορετικές εφαρμογές και πλατφόρμες για τη δημιουργία απλών παιχνιδιών που δεν απαιτούν κωδικοποίηση, π.χ. Kahoot, Genially, Canva κ.λπ. Τέλος, εξετάστε τις δεξιότητες κάθε μέλους της ομάδας και μοιράστε τις εργασίες που θα πρέπει να ολοκληρωθούν για να δημιουργήσετε το τελικό παιχνίδι! Για παράδειγμα, ορισμένες από τις εργασίες μπορεί να περιλαμβάνουν εργασία στα ακόλουθα:
Πόροι σχεδιασμού παιχνιδιών:
Ψηφιακά παιχνίδια (λογισμικό/πλατφόρμες/ιστοσελίδες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν):
Βήμα 6: Δημιουργία του παιχνιδιού
Η ομάδα σας έχει φτάσει στο πιο συναρπαστικό βήμα – τη δημιουργία του παιχνιδιού! Για αυτό το βήμα, ο καθένας θα πρέπει να γνωρίζει τον ρόλο του και σε ποιο μέρος του παιχνιδιού θα εργαστεί. Αυτό το βήμα μπορεί να διαρκέσει λίγο, ανάλογα με την πολυπλοκότητα του παιχνιδιού. Ο σύμβουλος νέων ή ο συντονιστής θα συμβουλεύσει την ομάδα σας για το πόσος χρόνος υπάρχει για τη δημιουργία του παιχνιδιού. Ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποιες από τις εργασίες από το σπίτι. Είναι σημαντικό η ομάδα να επικοινωνεί και να συνεργάζεται καλά κατά τη διάρκεια αυτού του βήματος. Ενώ εργάζεστε σε στοιχεία του παιχνιδιού, η ομάδα θα πρέπει να συμφωνήσει να συναντηθεί για να συζητήσει την πρόοδο, να δοκιμάσει στοιχεία του παιχνιδιού και να μοιραστεί τυχόν προβλήματα που προκύπτουν. Μην ανησυχείτε εάν το παιχνίδι δεν εξελιχθεί τέλεια, μπορείτε ακόμα να παρουσιάσετε την ιδέα στην εκδήλωση παιχνιδιών και να εξηγήσετε την ιδέα.
Βήμα 7: Προετοιμασία για την Εκδήλωση
Συγχαρητήρια, η ομάδα σας δημιούργησε ένα πραγματικά υπέροχο και μοναδικό παιχνίδι! Τώρα είναι η ώρα να προετοιμαστούμε για το μεγάλο γεγονός. Η ομάδα σας θα πρέπει να σχεδιάσει και να εξασκηθεί σχετικά με το πώς θα παρουσιάσετε και θα επιδείξετε το παιχνίδι στην εκδήλωση. Κάποιος θα πρέπει να στήσει ένα τραπέζι στην εκδήλωση όπου οι άνθρωποι μπορούν να έρθουν και να δοκιμάσουν το παιχνίδι. Τα μέλη της ομάδας σας θα πρέπει να επιβλέπουν αυτήν την περιοχή και να δείχνουν στα μέλη της κοινότητας πώς να παίζουν το παιχνίδι. Η ομάδα σας θα πρέπει επίσης να πάρει συνέντευξη από κάποιον που παίζει το παιχνίδι στην εκδήλωση και να του ζητήσει σχόλια. Θα πρέπει να προετοιμάσετε μερικές σχετικές ερωτήσεις με το παιχνίδι και το θέμα. Βεβαιωθείτε ότι όλοι παίζουν ρόλο στην εκδήλωση! Εάν υπάρχουν προβλήματα με το παιχνίδι, π.χ. δεν έχει ολοκληρωθεί τελείως, συζητήστε το με το σύμβουλο νέων ή τον συντονιστή σας για να βρείτε έναν τρόπο παρουσίασης του παιχνιδιού, ώστε να υπάρχει κάποιο στοιχείο του με το οποίο οι άνθρωποι μπορούν να αλληλοεπιδράσουν. Ο σύμβουλος νέων ή ο διαμεσολαβητής σας θα βοηθήσει επίσης στη διοργάνωση της συνέντευξης και στη διασφάλιση της εφαρμογής των απαιτούμενων μέτρων προστασίας. Θα σας συμβουλεύσουν επίσης σχετικά με τη λήψη συγκατάθεσης από τον ερωτώμενο και τα απαιτούμενα έντυπα συγκατάθεσης. Θα πρέπει να είναι παρόντες όταν πραγματοποιείτε τη συνέντευξη. Ακολουθούν ορισμένοι πόροι για να βοηθήσετε την ομάδα σας σχετικά με τις ρυθμίσεις, την παρουσίαση και τη συνέντευξη.
Προετοιμασία Εκδήλωσης:
Πηγές σχετικές με την παρουσίαση:
Πηγές σχετικά με τη συνέντευξη:
Step 8: Αναφορά της είδησης
Συγχαρητήρια, η ομάδα σας έλαβε μέρος στην εκδήλωση και ήταν μια μεγάλη επιτυχία! Σε αυτό το τελευταίο βήμα, η ομάδα σας θα γράψει μια είδηση σχετικά με το συμβάν, το παιχνίδι σας και τα σχόλια που έλαβε. Θα πρέπει να συμπεριλάβετε τη συνέντευξη σε αυτό. Κάθε μέλος μπορεί να γράψει μια σύντομη ενότητα της είδησης και ένα άλλο μέλος μπορεί να συντάξει και να επεξεργαστεί την τελική έκδοση. Η είδηση μπορεί να περιλαμβάνει λίγα λόγια για την εξέλιξη του παιχνιδιού, το τελικό παιχνίδι που δημιουργήθηκε, πώς πήγε η εκδήλωση και η συνέντευξη και τα σχόλια που ελήφθησαν. Προαιρετικά, μπορεί να περιλαμβάνει λίγα πράγματα για τα μέλη της ομάδας και τι έμαθαν μέσα από την εμπειρία. Μπορείτε να ανατρέξετε στις ενότητες 3 και 4 του Προγράμματος Σπουδών Δημοσιογραφίας Πολιτών, στις οποίες ολοκληρώσατε την εκπαίδευση, για να κατανοήσετε καλύτερα πώς να γράφετε το ρεπορτάζ ειδήσεων και πως να συμπεριλάβετε τη συνέντευξη σε αυτό. Η είδηση θα αναθεωρηθεί και στη συνέχεια θα δημοσιευτεί στο CO-EXIST Digital Newsroom. Ακολουθούν ορισμένοι πόροι για τη σύνταξη μιας είδησης.
Αναφορά είδησης και πηγές σχετικά με τη συγγραφή της:
Για να ενημερώσετε το WebQuest, κάντε μια συνάντηση ανατροφοδότησης με τους νέους. Κατά τη διάρκεια της μπορούν να συμπληρώσουν μια έρευνα σχολίων και να απαντήσουν στις ακόλουθες ερωτήσεις:
Οι κακόβουλες τακτικές χρησιμοποιούνται συχνά για τη διάδοση παραπληροφόρησης και
κακής πληροφόρησης στο Διαδίκτυο. Προπαγάνδα, ψεύτικες ειδήσεις και θεωρίες συνωμοσίας μπορεί να κρύβονται στα μέσα που χρησιμοποιούμε. Για παράδειγμα, τα μιμίδια χρησιμοποιούνται συνήθως για να σχολιάσουν καταστάσεις, γεγονότα και άτομα με χιουμοριστικό τρόπο. Μπορεί να φαίνονται αβλαβείς πηγές ψυχαγωγίας, αλλά μπορούν επίσης να είναι ένας τρόπος για να ενωθούν οι άνθρωποι δημιουργώντας μια συλλογική αίσθηση ταυτότητας ή ένας τρόπος για να διχάσουν τους ανθρώπους χρησιμοποιώντας χιούμορ ή σαρκασμό για να απονομιμοποιήσουν τα επιχειρήματα ή να παραδώσουν διχαστικά μηνύματα (Brown, 2022). . Άλλα είδη μέσων που βλέπουμε καθημερινά, μπορούν να χειραγωγηθούν με τον ίδιο τρόπο για να μας προτείνουν θετικές και αρνητικές ιδέες. Αυτό μπορεί να διαμορφώσει τις κοινωνικές και πολιτικές απόψεις των ανθρώπων και να επηρεάσει τον τρόπο που ψηφίζουν ή αλληλεπιδρούν με άλλους. Ο στόχος αυτού του WebQuest είναι να βοηθήσει τους νέους να αναπτύξουν μια βαθύτερη κατανόηση αυτού και των αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί να έχει στην κοινωνία. Μέσω αυτού του WebQuest οι νέοι θα βρουν λύσεις και τρόπους για να προστατεύσουν τις κοινότητές τους δημιουργώντας εκπαιδευτικά παιχνίδια.
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Education and Culture Executive Agency (EACEA). Neither the European Union nor EACEA can be held responsible for them. Project Number: 2022-2-IE01-KA220-YOU-