Προσδιορισμός ψευδών ειδήσεων, επαλήθευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και έλεγχος γεγονότων
Υπευθυνότητα των Κοινωνικών Μέσων Δικτύωσης
Εικονογράφηση από vector juice στο freepik
Σήμερα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται παντού στον κόσμο για οτιδήποτε σε πολλούς τομείς, μπορούμε να πούμε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα πολύπλευρο εργαλείο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και μοιραζόμαστε πληροφορίες, είτε είναι προσωπικές είτε δημόσιες. Έχει κάνει πιο εύκολη από ποτέ τη σύνδεση με άλλους, την ανταλλαγή ιδεών και τη διάδοση πληροφοριών σε όλο τον κόσμο σε μια στιγμή. Σήμερα, υπάρχουν πολλά κοινωνικά δίκτυα, το καθένα εξυπηρετεί διαφορετικούς σκοπούς. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όχι μόνο επιτρέπουν την επικοινωνία και την ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά υποστηρίζουν επίσης τις επιχειρήσεις και το μάρκετινγκ, κάνουν την εκπαίδευση πιο προσιτή, προωθούν κοινωνικά φαινόμενα και παρέχουν ενημερώσεις σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Η επιρροή τους στη σύγχρονη κοινωνία είναι τεράστια, διαμορφώνοντας πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής και τις παγκόσμιες αλληλεπιδράσεις με βαθύτατους τρόπους. Ωστόσο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να γίνουν επιβλαβή όταν χρησιμοποιούνται. Ενέχουν σημαντικούς κινδύνους, ειδικά για τους νέους, όπως η διάδοση λανθασμένων ή παραπλανητικών πληροφοριών που μπορεί να διαστρεβλώσουν τις απόψεις τους για ευαίσθητα θέματα όπως η θρησκεία, η πολιτική και η οικονομία. Αυτό το ζήτημα εμπίπτει στην σφαίρα των MDM δραστηριοτήτων (Mis-, Dis- και Mal-information), οι οποίες καλύπτουν τρεις κύριες πραγματικότητες:
Επιπλέον, ο όρος «ψευδείς ειδήσεις» αναφέρεται σε ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες που παρουσιάζονται ως νόμιμες ειδήσεις. Οι ψευδείς ειδήσεις μπορούν να δημιουργηθούν σκόπιμα (παραπληροφόρηση) ή να κοινοποιηθούν ακούσια (κακή πληροφόρηση), περιπλέκοντας περαιτέρω τον τρόπο πλοήγησης στις πληροφορίες στο διαδίκτυο.
Αν και όλοι αυτοί οι όροι σχετίζονται με τη διάδοση παραπλανητικών ή επιβλαβών πληροφοριών, διαφέρουν ως προς την πρόθεση και τη φύση του περιεχομένου που κοινοποιείται. Αυτό που τους ενώνει όμως είναι η επίδρασή τους στους ανθρώπους. Οι ψευδείς ειδήσεις έχουν γίνει ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα, οδηγώντας σε απώλεια εμπιστοσύνης στους θεσμούς, στα μέσα ενημέρωσης και στο κοινό. Αυτό συμβάλλει σε μια πιο πολωμένη και δυσπιστή κοινωνία, με αποτέλεσμα κακώς ενημερωμένες αποφάσεις και επικίνδυνη συμπεριφορά. Για να μειώσουμε αυτούς τους κινδύνους, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όλοι πώς να χρησιμοποιούμε τα κοινωνικά δίκτυα υπεύθυνα, κάτι που μπορούμε να κάνουμε μέσω της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών.
Για να κατανοήσουμε πλήρως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους κινδύνους τους, ιδιαίτερα τις ψευδείς ειδήσεις, είναι απαραίτητο να κάνουμε διάκριση μεταξύ γεγονότων και ψευδών πληροφοριών. Η επαγρύπνηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαιτεί την ανάπτυξη της συνήθειας να αμφισβητείται η πρόθεση, η φύση και η αξιοπιστία των πληροφοριών που κοινοποιούνται.
Σε ομάδες των τεσσάρων ή πέντε ατόμων, θα αναλάβετε τον εντοπισμό ψεύτικων ειδήσεων από εικόνες, άρθρα και αναρτήσεις σε έναν προ-δημιουργημένο λογαριασμό στο Facebook. Κάθε ομάδα θα επιλέξει ένα άρθρο ή μια ανάρτηση για ανάλυση από μια λίστα που παρέχεται από τον συντονιστή. Θα έχετε λίγα λεπτά για να διαβάσετε το περιεχόμενο και να συζητήσετε εάν πιστεύετε ότι οι πληροφορίες είναι αληθείς ή ψευδείς, καταγράφοντας την ανάλυσή σας σε χαρτί. Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιήσετε ιστότοπους ελέγχου δεδομένων και αξιόπιστες πηγές για να επαληθεύσετε την ακρίβεια του περιεχομένου, προσδιορίζοντας εάν πρόκειται για ψευδείς ειδήσεις ή για αληθινό γεγονός.
Στη συνέχεια, κάθε ομάδα θα παρουσιάσει τα ευρήματά της στις άλλες ομάδες, εξηγώντας γιατί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το περιεχόμενο ήταν αληθές ή ψευδές και μοιράζοντας τα στοιχεία που βρήκαν. Οι υπόλοιπες ομάδες θα κάνουν το ίδιο και κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων, ο καθένας μπορεί να κάνει ερωτήσεις ή να ζητήσει διευκρινίσεις. Ένας συντονιστής θα αξιολογήσει τις αναλυτικές δεξιότητες κάθε ομάδας, απονέμοντας βαθμούς με βάση την ποιότητα της ανάλυσης, τη χρήση αξιόπιστων πηγών και τη σαφήνεια της παρουσίασης. Μαθαίνοντας να εντοπίζουν ψεύτικες ειδήσεις, οι συμμετέχοντες θα γίνουν πιο ενημερωμένοι και υπεύθυνοι καταναλωτές πληροφοριών.
Ως συνέχεια, η ομάδα σας θα δημιουργήσει έναν χάρτη καλών πρακτικών με τη μορφή αφίσας, που θα περιγράφει τα βήματα για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας των πληροφοριών που βρίσκονται στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Αυτός ο χάρτης θα έχει ως στόχο να βοηθήσει στη μείωση του αντίκτυπου των ψεύτικων ειδήσεων και στην προώθηση ενός πιο αξιόπιστου και διαφανούς διαδικτυακού περιβάλλοντος όπου οι πληροφορίες μοιράζονται υπεύθυνα και κριτικά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σχολεία, οργανισμούς και διαδικτυακές κοινότητες για να ενθαρρύνει την υπεύθυνη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
ΒΗΜΑ ΠΡΩΤΟ: ΑΝΑΛΥΣΗ
Πριν ξεκινήσετε την ανάλυση, η ομάδα σας θα επιλέξει τον τύπο περιεχομένου πολυμέσων που θέλετε να εξετάσετε. Μπορείτε να επιλέξετε από διάφορες επιλογές όπως μια ανάρτηση στο Facebook, ένα tweet διασημοτήτων, ένα άρθρο τύπου ή ένα μήνυμα WhatsApp, που καλύπτει διάφορα θέματα όπως πολιτική, υγεία ή ειδήσεις διασημοτήτων. Αυτή η ποικιλία θα σας επιτρέψει να εξερευνήσετε διαφορετικούς τύπους μέσων και να εξασκηθείτε στον εντοπισμό ψεύτικων ειδήσεων σε πολλές πλατφόρμες.
Ακολουθούν ορισμένες ειδήσεις από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε για να αναλύσετε :
Αφού κάνετε την επιλογή σας, μπορείτε να ξεκινήσετε αξιολογώντας κριτικά τις πληροφορίες, την πηγή και τον συγγραφέα. Όταν ασχολείστε με αμφισβητήσιμες πληροφορίες, είναι απαραίτητο να κάνετε μια σειρά από κρίσιμες ερωτήσεις για να αξιολογήσετε την αξιοπιστία και την ακρίβεια του περιεχομένου, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της διάδοσης ψευδών ειδήσεων. Για να βοηθήσετε την ομάδα σας σε αυτή τη διαδικασία, θα σας παρασχεθούν μια σειρά από καθοδηγητικές ερωτήσεις και χρήσιμοι σύνδεσμοι για να εξερευνήσετε κατά τη διάρκεια της ανάλυσής σας. Αυτά θα χρησιμεύσουν ως πλαίσιο για να εμβαθύνετε την κατανόησή σας και να αξιολογήσετε την αξιοπιστία του περιεχομένου που ερευνάτε:
Μπορείτε να περιηγηθείτε στους παρακάτω ιστότοπους για να βρείτε συμβουλές και κόλπα για τον τρόπο αναγνώρισης ψεύτικων ειδήσεων στα μέσα ενημέρωσης:
Συζητήστε αυτές τις ερωτήσεις με την ομάδα σας δημιουργώντας ένα σύννεφο λέξεων που υπογραμμίζει τις βασικές ενδείξεις από την ανάλυσή σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να οργανώσετε οπτικά τα κύρια σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αξιολογείτε εάν οι πληροφορίες στο έγγραφό σας είναι αληθινό γεγονός ή ψευδείς ειδήσεις. Συγκεντρώνοντας τις σκέψεις σας στο σύννεφο, θα μπορείτε να εντοπίσετε μοτίβα ή κόκκινες σημαίες που υποδηλώνουν παραπληροφόρηση και να καταλήξετε σε μια συλλογική απόφαση σχετικά με την αξιοπιστία του περιεχομένου. Η συνεργασία με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζει ότι όλοι συνεισφέρουν στην αξιολόγηση και συμβάλλει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων κριτικής σκέψης της ομάδας σας.
ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: Έλεγχος γεγονότων
Μόλις η ομάδα σας ολοκληρώσει την αρχική ανάλυση, είναι σημαντικό να επαληθεύσετε τα γεγονότα και να διασφαλίσετε ότι οι πληροφορίες που σκοπεύετε να μοιραστείτε είναι ακριβείς. Για να γίνει αυτό, η χρήση ενός ιστότοπου ελέγχου δεδομένων είναι ζωτικής σημασίας. Οι ιστότοποι ελέγχου δεδομένων αποτελούν βασικά εργαλεία για την καταπολέμηση της διάδοσης παραπληροφόρησης, καθώς παρέχουν ανεξάρτητη και ενδελεχή επαλήθευση γεγονότων. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πλατφόρμες, μπορείτε να βοηθήσετε στον εντοπισμό ψεύτικων ειδήσεων και να επιβεβαιώσετε την ακρίβεια των πληροφοριών για θέματα όπως η θρησκεία, η υγεία και η πολιτική.
Το να αφιερώνετε χρόνο στον έλεγχο των γεγονότων όχι μόνο διασφαλίζει ότι προωθείτε την αλήθεια, αλλά βοηθά επίσης στη διατήρηση της εμπιστοσύνης, ενισχύει την αξιοπιστία των μέσων ενημέρωσης, εκπαιδεύει το κοινό και συμβάλλει σε ένα πιο υγιές, πιο ενημερωμένο περιβάλλον πληροφόρησης. Για να επιβεβαιώσετε εάν τα ευρήματα της ομάδας σας από το πρώτο βήμα είναι σωστά, φροντίστε να αφιερώσετε το χρόνο σας εξερευνώντας τους ιστότοπους ελέγχου δεδομένων που παρέχονται στους παρακάτω συνδέσμους. Αυτοί οι πόροι θα σας βοηθήσουν να διασταυρώσετε τις πληροφορίες και να επικυρώσετε τα συμπεράσματά σας.
Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εργαλεία ελέγχου δεδομένων επειδή οι πληροφορίες δεν έχουν ήδη επαληθευτεί, η ομάδα σας μπορεί να κάνει τον δικό της έλεγχο γεγονότων!! Μπορεί να είναι εύκολο να επαληθεύσετε τις πληροφορίες μόνοι σας βρίσκοντας άλλες ανεξάρτητες πηγές αναγνωρισμένων μέσων που επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες ή να ελέγξετε ότι οι πληροφορίες είναι ενημερωμένες. Αναλάβετε λοιπόν τον ρόλο του ελέγχου στοιχείων και ελέγξτε το μέσο που έχετε επιλέξει ακολουθώντας τα παρακάτω σεμινάρια :
ΒΗΜΑ ΤΡΙΤΟ: Η παρουσίαση σε άλλους συμμετέχοντες
Κάθε ομάδα θα παρουσιάσει τα ευρήματά της, εξηγώντας τις στρατηγικές που χρησιμοποίησε για να καθορίσει εάν η είδηση ήταν ψεύτικη ή αληθινή. Αυτό το βήμα ενθαρρύνει τη συζήτηση με άλλους συμμετέχοντες σχετικά με τις διαφορετικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την ανάλυση των πληροφοριών. Για να διατηρήσουν τα γεγονότα ελκυστικά, οι ομάδες μπορούν να κάνουν ερωτήσεις η μία στην άλλη για να συγκρίνουν τις προσεγγίσεις τους. Αυτή η ανταλλαγή ιδεών θα βοηθήσει όλους να βελτιώσουν τις στρατηγικές τους για την αξιολόγηση των διαδικτυακών πληροφοριών και να αναπτύξουν μια πιο εμπεριστατωμένη μέθοδο για την καταπολέμηση των ψεύτικων ειδήσεων.
Οι παρουσιάσεις θα έχουν τη μορφή συζήτησης στρογγυλής τραπέζης (Roundtable), διασφαλίζοντας ένα ανοιχτό και συμμετοχικό περιβάλλον. Αυτή η μορφή επιτρέπει σε όλα τα μέλη της ομάδας να έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν, να κάνουν ερωτήσεις και να συνεισφέρουν στη συζήτηση. Με τον διαμοιρασμό και τη σύγκριση στρατηγικών, όλοι θα φύγουν με μια ισχυρότερη ικανότητα να αξιολογούν κριτικά τις πληροφορίες που βρίσκονται στο διαδίκτυο.
BHMA TETAΡΤΟ: Tο αποτέλεσμα
Αφού κάθε ομάδα παρουσιάσει τα αποτελέσματά της και εξηγήσει πώς κατέληξε στα συμπεράσματά της σχετικά με το μέσο που επέλεξε, ο συντονιστής δραστηριότητας θα αξιολογήσει την εργασία της κάθε ομάδας. Οι βαθμοί θα απονέμονται με βάση την ποιότητα της ανάλυσης, τη χρήση αξιόπιστων πηγών και τη σαφήνεια της παρουσίασης. Μπορεί να δοθούν πρόσθετα σημεία για τον ακριβή προσδιορισμό του είδους των πληροφοριών, όπως παραπληροφόρηση, κακή πληροφόρηση ή δυσμορφικές ειδήσεις.
Η ομάδα με την υψηλότερη βαθμολογία στο τέλος του παιχνιδιού θα ανακηρυχθεί νικήτρια και μπορεί να λάβει μια μικρή ανταμοιβή, όπως κονκάρδες ή πιστοποιητικά, για να αναγνωριστεί το επίτευγμα και οι προσπάθειές της. Αυτό το ανταγωνιστικό στοιχείο προσθέτει έναν διασκεδαστικό και κίνητρο στη δραστηριότητα, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή και τη μάθηση.
Παράδειγμα πίνακα αξιολόγησης:
Αξιολόγηση της ανάλυσης | 5 βαθμοί |
Χρήση αξιόπιστων πηγών | 5 βαθμοί |
Σαφήνεια της παρουσίασης | 5 βαθμοί |
Φύση της πληροφορίας (μπόνους) | 1βαθμός |
ΒΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ: Χάρτης καλών χειρονομιών
Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, η ομάδα σας θα δημιουργήσει τώρα έναν «Χάρτη καλής συμπεριφοράς» σχετικά με την πλοήγηση στα κοινωνικά δίκτυα όταν αντιμετωπίζετε ύποπτες πληροφορίες που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς ή χειραγωγικές. Ο στόχος είναι να σχεδιάσουμε έναν σαφή και πρακτικό δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε όταν αντιμετωπίζουμε δυνητικά ψευδείς ειδήσεις. Αυτή η διαδρομή θα περιγράφει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε και τα βασικά σημεία που πρέπει να εφαρμόσετε κάθε φορά που συναντάτε παραπλανητικές πληροφορίες στο διαδίκτυο. Μόλις όλοι στην ομάδα συνεισφέρουν ιδέες για τη διαμόρφωση του χάρτη, θα αρχίσετε να συντάσσετε τους κανόνες καλής συμπεριφοράς. Έχοντας προετοιμαστεί το περιεχόμενο, ήρθε η ώρα να απελευθερώσετε τη δημιουργικότητά σας και να σχεδιάσετε μια ελκυστική αφίσα που να τονίζει τις βασικές οδηγίες του χάρτη σας. Για να πυροδοτήσετε τη δημιουργικότητά σας, ακολουθούν μερικά παραδείγματα εμπνευσμένων σχεδίων και διατάξεων που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά τη δημιουργία της αφίσας σας. Κάντε το οπτικά ελκυστικό και εύκολο στην παρακολούθηση, ώστε να μπορεί να προωθήσει αποτελεσματικά την υπεύθυνη διαδικτυακή συμπεριφορά:
Για αυτήν την άσκηση, το κλειδί είναι να διατηρήσετε τον χάρτη σας συνοπτικό, σαφή και πρακτικό. Εστιάστε στο να τον κάνετε δομημένο και εύκολο στην παρακολούθηση, με συγκεκριμένα βήματα που θα μπορούν να εφαρμοστούν σε πραγματικές καταστάσεις. Η διάταξη πρέπει να είναι οργανωμένη με (προαιρετικά) εικόνες που θα σας βοηθήσουν να απεικονίσετε τους κανόνες σας. Για να κάνετε τη διαδικασία δημιουργίας ευκολότερη και πιο ελκυστική οπτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαδικτυακά εργαλεία σχεδίασης όπως το Canva. Αυτό το λογισμικό θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε τη δημιουργικότητά σας και να κάνετε τον χάρτη σας πιο ελκυστικό, γεγονός που θα αυξήσει τον αντίκτυπο και την προβολή του όταν τον μοιράζεστε με άλλους. Ο τελικός στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας χάρτης που δεν είναι μόνο πρακτικός αλλά και οπτικά εντυπωσιακός, ώστε να έχει απήχηση σε ένα ευρύτερο κοινό. Μπορείτε να εμπνευστείτε από πρότυπα που έχουν ήδη δημιουργηθεί ή μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας!
Γνώση | Ικανότητες | Συμπεριφορά |
|
|
|
Σε αυτό το WebQuest, η αυτοαξιολόγηση θα περιλαμβάνει σύγκριση της αρχικής ανάλυσης που αντικατοπτρίζεται στο σύννεφο λέξεων, με τον τελικό χάρτη που δημιούργησε η ομάδα σας. Αυτή η σύγκριση υπογραμμίζει την εξέλιξη της κατανόησής σας, δείχνοντας πόσο έχετε ωριμάσει σε όλη τη διαδικασία. Στην αρχή, η προσέγγισή σας στις ψεύτικες ειδήσεις μπορεί να ήταν λιγότερο ενημερωμένη, αλλά στο τέλος, μέσω συζήτησης, συνεργασίας και βαθύτερης ανάλυσης, οι γνώσεις και η συμπεριφορά σας για τον εντοπισμό και το χειρισμό των ψεύτικων ειδήσεων έχουν αναπτυχθεί σημαντικά. Αυτό το αυτοκαθοδηγούμενο ταξίδι μάθησης, που ενισχύεται από την ομαδική εργασία, αποκαλύπτει πόσα έχετε μάθει και πώς έχουν αλλάξει οι προοπτικές σας κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας.
Ως άσκηση αυτοστοχασμού, απαντήστε στις ακόλουθες ερωτήσεις:
Συγχαρητήρια! Το θέμα των ψευδών ειδήσεων δεν κρύβει πλέον κανένα μυστήριο για εσάς. Με το νέο σας “Χάρτη καλής συμπεριφοράς”, έχετε πλέον τα εργαλεία για να αξιολογείτε άρθρα, tweets και αναρτήσεις στο διαδίκτυο, αναγνωρίζοντας αν είναι ψευδείς ειδήσεις ή αληθινά γεγονότα. Και σε περίπτωση αμφιβολίας, ξέρετε πώς να επαληθεύσετε τις πληροφορίες.
Εφαρμόζοντας αυτές τις καλές πρακτικές, θα συμβάλετε στη δημιουργία ενός υγιέστερου, πιο υπεύθυνου ψηφιακού περιβάλλοντος. Κάνοντας συνήθεια να ελέγχετε πληροφορίες πριν τις κοινοποιήσετε, θα συμβάλετε στη μείωση της διάδοσης ψευδών ειδήσεων και θα περιορίσετε τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν. Μπορείτε επίσης να προωθήσετε το χάρτη σας σε σχολεία, συλλόγους και άλλους οργανισμούς, βοηθώντας στην εκπαίδευση του κοινού ώστε να μπορούν να εφαρμόζουν αυτές τις ίδιες αρχές.
Η βιώσιμη λύση για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης έγκειται στην εκπαίδευση τόσο των νέων όσο και των μεγάλων σχετικά με την υπεύθυνη χρήση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η παιδεία στα μέσα επικοινωνίας και της πληροφόρηση είναι απαραίτητες για να μάθουμε πώς να ξεχωρίζουμε τις ποιοτικές πληροφορίες από τις ψεύτικες ειδήσεις. Η διδασκαλία των ανθρώπων να κυριαρχούν στους κώδικες, τις γλώσσες και τις πρακτικές των μέσων και του ψηφιακού περιεχομένου είναι το κλειδί για έναν ενεργό και αποτελεσματικό αγώνα κατά της παραπληροφόρησης, της κακής πληροφόρησης και της δυσμορφικής πληροφόρησης, ειδικά σε ευαίσθητα θέματα όπως η θρησκεία και η πίστη. Αυτή η δραστηριότητα χρησιμεύει ως ένα βήμα προς αυτόν τον στόχο.
Σύγχρονη Προπαγάνδα
Αντιμετώπιση της προπαγάνδας με κριτική σκέψη
Πηγή: Pexels
Η προπαγάνδα είναι ένας τρόπος διάδοσης ιδεών ή απόψεων για να προσπαθήσουμε να κάνουμε τους ανθρώπους να σκέφτονται ή να ενεργούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Συχνά χρησιμοποιείται για να προωθήσει μια μεμονωμένη άποψη, ενώ δυσκολεύει τους ανθρώπους να δουν άλλες πλευρές ή να σκεφτούν κριτικά. Η προπαγάνδα μπορεί να χρησιμοποιήσει πράγματα όπως διαφημίσεις για να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε επιλογές, τον τρόπο που πιστεύουμε και ακόμη και τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε.
Σήμερα, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις διαδικτυακές πλατφόρμες και τις ειδήσεις, η προπαγάνδα εμφανίζεται σχεδόν σε κάθε μέρος της ζωής μας. Σε αυτό το WebQuest, θα εξερευνήσετε πώς λειτουργεί η σύγχρονη προπαγάνδα, θα μάθετε για τις τεχνικές που χρησιμοποιεί και θα κατανοήσετε τον αντίκτυπό της στην κοινωνία.
Η αποστολή σας είναι να ερευνήσετε, να αναλύσετε και να δημιουργήσετε μια παρουσίαση σχετικά με την επιρροή της σύγχρονης προπαγάνδας στον σημερινό κόσμο. Στο τέλος της εργασίας σας θα είστε σε θέση να απαντήσετε στις ακόλουθες ερωτήσεις:
Στο τέλος αυτού του WebQuest, θα δημιουργήσετε μια παρουσίαση πολυμέσων χρησιμοποιώντας μια ποικιλία μέσων (slideshow, βίντεο, infographic, κ.λπ.) για να απεικονίσετε τα ευρήματά σας.
Για να πραγματοποιήσετε αυτήν την έρευνα, σχηματίστε μια ομάδα 3-4 ατόμων για να μοιραστείτε εργασίες και να συζητήσετε την έρευνά σας.
Όταν ασχολείσαι με την προπαγάνδα, είναι σημαντικό να σκέφτεσαι κριτικά. Αυτές τις μέρες, μπορούμε να βρίσκουμε γρήγορα απαντήσεις στο διαδίκτυο, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό να κάνετε ερωτήσεις που δεν έχουν πάντα μία σωστή απάντηση. Έχει να κάνει με το να σκέφτεσαι μόνος σου, να σχηματίζεις τις δικές σου απόψεις και να γνωρίζεις τι είναι αλήθεια. Η εργασία και η ανταλλαγή ιδεών με άλλους βοηθά επίσης στην οικοδόμηση ισχυρότερων δεξιοτήτων κριτικής σκέψης.
Βήμα 1: Κατανόηση των Βασικών Στοιχείων της Προπαγάνδας
(Αγγλικοί υπότιτλοι διαθέσιμοι)
https://www.historians.org/resource/the-story-of-propaganda/
Το επόμενο βήμα σας είναι να γράψετε μια σύντομη παράγραφο που θα συνοψίζει τις κύριες διαφορές μεταξύ της ιστορικής και της σύγχρονης προπαγάνδας, να απεικονίσετε αυτό το κείμενο με εικόνες αρχείου και να αποτυπώσετε το σύνολο τους σε ένα σχέδιο CANVA με τη μορφή φυλλαδίου. Χρησιμοποιήστε αυτόν τον σύνδεσμο για να δημιουργήσετε το φυλλάδιό σας: www.canva.com
Εάν χρειάζεστε οποιαδήποτε υποστήριξη για τη δημιουργία του φυλλαδίου σας, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε αυτές τις οδηγίες:
Επίσης, έχετε κατά νου ότι οι εικόνες που θέλετε να εισαγάγετε στο φυλλάδιό σας πρέπει να είναι απαλλαγμένες από πνευματικά δικαιώματα, επομένως χρησιμοποιήστε διαδικτυακές βάσεις δεδομένων όπως π.χ.:
https://www.flickr.com/
Βήμα 2: Αναλύστε τις σύγχρονες τεχνικές προπαγάνδας
Στη συνέχεια, θα πρέπει να εξετάσετε πώς χρησιμοποιούνται οι αλγόριθμοι κοινωνικής δικτύωσης, η στοχευμένη διαφήμιση και οι «φυσαλίδες φίλτρου» στη σύγχρονη προπαγάνδα. Φροντίστε να προσέχετε πρόσφατα παραδείγματα στα μέσα ενημέρωσης, όπως πολιτικές εκστρατείες και στρατηγικές μάρκετινγκ. Αυτά τα άρθρα μπορεί να σας υποστηρίξουν στην έρευνά σας σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη σύγχρονη προπαγάνδα:
https://issues.org/wp-content/uploads/2019/11/OConnor-Weatherall-The-Social-Media-Propaganda-Problem-Fall-2019.pdf
Αυτή η σελίδα συγκεντρώνει πολλά παραδείγματα αναρτήσεων προπαγάνδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: https://bakersfieldcollege.libguides.com/c.php?g=729002&p=7907565
Εδώ, θα βρείτε 2 μελέτες περιπτώσεων προπαγανδιστικών αναρτήσεων: https://libguides.lib.cwu.edu/c.php?g=625394&p=4391900
Τώρα το καθήκον σας είναι να δημιουργήσετε μια λίστα με τουλάχιστον 5 σύγχρονες τεχνικές προπαγάνδας με συγκεκριμένα παραδείγματα εντυπωσιακών εκστρατειών που αναδεικνύουν αυτές τις νέες τεχνικές προπαγάνδας. Μη διστάσετε να γίνετε δημιουργικοί!
Βήμα 3: Προσδιορίστε τις Πηγές της Προπαγάνδας
Ποιοι πιστεύετε ότι είναι μερικοί από τους πιο διάσημους δημιουργούς και διαδότες της προπαγάνδας σήμερα; Ποια είναι τα κίνητρά τους; Τι έχουν να κερδίσουν; Σκεφτείτε τις κυβερνήσεις, τις εταιρείες και τους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης για να καθοδηγηθείτε στην έρευνά σας.
Γνωρίζατε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ιστότοπους ελέγχου δεδομένων όπως οι Hoaxbuster, Les Décodeurs ή Factuel για να εξερευνήσετε περιπτώσεις παραπληροφόρησης ή προπαγανδιστικών αναφορών; Ρίξτε μια ματιά σε αυτά τα άρθρα ελέγχου γεγονότων:
Με βάση την έρευνά σας, κάντε μια παρουσίαση PowerPoint σχετικά με τον ρόλο δύο βασικών παραγόντων της επιλογής σας στη διάδοση της σύγχρονης προπαγάνδας.
Λάβετε υπόψη τις συμβουλές που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο όταν γράφετε την παρουσίασή σας:
https://visme.co/blog/powerpoint-presentation/
Βήμα 4: Αξιολογήστε τον αντίκτυπο της προπαγάνδας
Στη συνέχεια, το καθήκον σας είναι να ερευνήσετε πώς η προπαγάνδα επηρεάζει την κοινή γνώμη, την εκλογική συμπεριφορά, τις επιλογές των καταναλωτών και τα κοινωνικά κινήματα. Υπάρχουν πολλά άρθρα σχετικά με τον ψυχολογικό αντίκτυπο της προπαγάνδας σε ατομικό, ομαδικό και κοινωνικό επίπεδο. Για παράδειγμα, μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο: https://www.psychologytoday.com/us/blog/insight-therapy/201702/the-con-propaganda
Το παρακάτω βίντεο εξηγεί πώς να σταματήσετε τη διάδοση παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο: https://www.youtube.com/watch?v=EIFSofwEoOc
Αφού παρακολουθήσετε το βίντεο, συζητήστε με τους συνομηλίκους σας πώς η προπαγάνδα μπορεί να έχει επηρεάσει τις δικές σας πεποιθήσεις ή πράξεις.
Μετά τη συζήτησή σας, προσπαθήστε να σκεφτείτε μια στιγμή που μια καμπάνια ή μια εκδήλωση σας έκανε εντύπωση. Δημιουργήστε μια μελέτη περίπτωσης στην οποία η προπαγάνδα έπαιξε κρίσιμο ρόλο και συζητήστε τον αντίκτυπό της και γράψτε μια παρουσίαση αυτής της μελέτης περίπτωσης με τις μαρτυρίες που έχετε συγκεντρώσει.
Για να σας υποστηρίξουμε σε αυτό το βήμα, μπορείτε να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο που εξηγεί πώς να γράψετε μια μελέτη περίπτωσης: https://business.adobe.com/blog/basics/how-to-write-case-study
Βήμα 5: Αναπτύξτε στρατηγικές αντίστασης στην προπαγάνδα
Αναζητήστε στρατηγικές που επιτρέπουν στα άτομα και τις κοινότητες να αναγνωρίσουν και να αντισταθούν στην προπαγάνδα. Εστιάστε στον γραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας, στην κριτική σκέψη και στις τεχνικές ελέγχου γεγονότων. Μπορείτε να ξεκινήσετε με αυτό το άρθρο: https://ejusa.org/identifying-propaganda/
Διαβάστε το παρακάτω άρθρο για να καταλάβετε καλύτερα πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την προπαγάνδα και τις ψεύτικες ειδήσεις στα μέσα ενημέρωσης: https://www.coe.int/en/web/campaign-free-to-speak-safe-to-learn/dealing-with-propaganda-misinformation-and-fake-news
Εξοικειωθείτε με τη δοκιμή CRAAP, η οποία είναι μια μέθοδος επαλήθευσης πληροφοριών στον ιστό: https://www.scribbr.com/working-with-sources/craap-test/
Ως τελευταίο βήμα, δημιουργήστε έναν οδηγό για ένα ψηφιακό μέσο της επιλογής σας για να προσδιορίσετε την προπαγάνδα και να αποφύγετε τη χειραγώγηση. Σε αυτόν τον οδηγό, επισημάνετε τα αντανακλαστικά που πρέπει να έχετε όταν κάνετε έρευνα στο Διαδίκτυο:
Είναι αξιόπιστος ο ιστότοπος;
Ποιος είναι ο συγγραφέας;
Πότε δημοσιεύτηκε;
Ο οδηγός σας θα πρέπει να τονίσει τη σημασία της διασταύρωσης των πηγών και της διεξαγωγής εις βάθος έρευνας. Η γενική ιδέα αυτού του οδηγού είναι να δώσει συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την κριτική σκέψη.
Για αυτήν την αυτοαξιολόγηση, μπορείτε να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις μόνοι σας ή σε ομάδα:
Για την κατανόηση του θέματος:
– Κατανοώ τις βασικές έννοιες της σύγχρονης προπαγάνδας (τεχνικές, στόχοι, αντίκτυπος);
– Είναι κάποιες έννοιες ακόμα ασαφείς για μένα;
Σχετικά με την έρευνα και την ανάλυση:
– Μπόρεσα να βρω σχετικές και αξιόπιστες πηγές για τις εργασίες webquest;
– Πόσο καλά ανέλυσα τα έγγραφα, εντοπίζοντας στρατηγικές προπαγάνδας;
Για την κριτική σκέψη:
– Μπόρεσα να ξεχωρίσω την προπαγάνδα από τις απλές εκστρατείες επικοινωνίας ή ενημέρωσης;
– Μπόρεσα να ρίξω μια κριτική ματιά στα παραδείγματα που μελετήθηκαν;
Σχετικά με τη συμμετοχή και τη δέσμευση εντός της ομάδας:
– Ήμουν ενεργός και αφοσιωμένος σε όλο το webquest;
– Συνεργάστηκα αποτελεσματικά με τους συνομηλίκους μου σε συζητήσεις και ομαδικές εργασίες;
Σχετικά με τη σύνθεση και την παραγωγή παραδοτέων:
– Πόσο καλά συνέθεσα την έρευνά μου για να δημιουργήσω έναν καθαρό, δομημένο αποτέλεσμα;
– Μπόρεσα να διατυπώσω ένα προσωπικό συμπέρασμα για τον αντίκτυπο της σύγχρονης προπαγάνδας;
Η κατανόηση της σύγχρονης προπαγάνδας είναι απαραίτητη σε έναν κόσμο όπου οι πληροφορίες είναι άφθονες και σταθερές, αλλά συχνά προκατειλημμένες και ανακριβείς. Ολοκληρώνοντας αυτό το WebQuest, έχετε αποκτήσει τις δεξιότητες που χρειάζεστε για να αναλύετε κριτικά τα μηνύματα που λαμβάνετε σε καθημερινή βάση και να γίνετε πιο ενημερωμένος και ανθεκτικός πολίτης.
Θυμηθείτε: η καλύτερη άμυνα ενάντια στην προπαγάνδα είναι η γνώση, η κριτική σκέψη και η δέσμευση στην αλήθεια.
Εν κατακλείδι, παρακολουθήστε αυτό το σύντομο βίντεο σχετικά με τις πιο ασυνήθιστες τεχνικές προπαγάνδας: https://www.youtube.com/watch?v=L3kMLyAP33M
Διαταραχή Πληροφοριών
Κάνοντας ένα βήμα πίσω από τη ροή των πληροφοριών
Στον σημερινό κόσμο, είμαστε συνεχώς περικυκλωμένοι από πληροφορίες. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι εφαρμογές ειδήσεων, τα podcast και τα παραδοσιακά μέσα ανταγωνίζονται για την προσοχή μας. Με τόσες πολλές πληροφορίες που λαμβάνουμε από όλες τις κατευθύνσεις, μπορεί να αισθανόμαστε μερικές φορές συντετριμμένοι! Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πληροφοριακή παιδεία είναι πιο σημαντική από ποτέ – επειδή δεν δημιουργούνται όλες οι πληροφορίες με τον ίδιο τρόπο. Ορισμένες πηγές είναι αξιόπιστες, ενώ άλλες μπορεί να είναι παραπλανητικές. Η εκμάθηση της πλοήγησης σε αυτήν την πλημμύρα πληροφοριών είναι μια κρίσιμη δεξιότητα.
Η πληροφορία είναι απλώς ένα μήνυμα που περνά από το ένα άτομο στο άλλο. Υπάρχουν πάντα τρεις παίκτες σε αυτή τη διαδικασία: ο αγγελιοφόρος, ο παραλήπτης και το ίδιο το μήνυμα. Για να κατανοήσουμε πραγματικά τις πληροφορίες που λαμβάνουμε, πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας μερικές βασικές ερωτήσεις. Τι λέει πραγματικά το μήνυμα; Είναι επαληθεύσιμα τα γεγονότα σε αυτό; Τι ελπίζει να πετύχει το άτομο που μεταδίδει το μήνυμα; Μοιράζονται απλώς γεγονότα, διαδίδουν φήμες ή προσπαθούν να δυσφημήσουν κάποιον; Ποιο είναι το κίνητρο πίσω από αυτό; Και, τέλος, πώς μοιάζει το μήνυμα; Είναι σοβαρό ή κάποιου είδος αστείο;
Όλες αυτές οι ερωτήσεις μπορεί να φαίνονται πολλές αλλά η κατανόηση των απαντήσεων σημαίνει πώς γινόμαστε έξυπνοι «καταναλωτές» πληροφοριών.
Σκεφτείτε το ως εξής: Θυμάστε τον συμμαθητή σας, τον Παύλο, ο οποίος μπήκε στην τάξη μια μέρα και είπε ότι οι μαμάδες γορίλλες μαθαίνουν στα μωρά τους να σκύβουν, όπως ακριβώς λένε οι ανθρώπινες μαμάδες στα παιδιά τους να στέκονται όρθια; Όλοι γέλασαν, συμπεριλαμβανομένης της δασκάλας! Όταν ρωτήθηκε πού το άκουσε αυτό, ο Παύλος παραδέχτηκε ότι το είχε διαβάσει στην εφημερίδα. Περίεργη, η δασκάλα το έψαξε και βρήκε ότι το άρθρο προήλθε από το The Onion — έναν σατιρικό ιστότοπο που παρουσιάζει ψεύτικες ειδήσεις για να κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν και να γελάσουν. Με το αστείο αυτό την «πάτησε» ο Paul αλλά οι ιστορίες του The Onion παρουσιάζονται σαν αληθινές ειδήσεις! Ο καθένας θα μπορούσε να είχε ξεγελαστεί.
Για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, η δασκάλα σας, σας προκάλεσε να δημιουργήσετε μια διαδικτυακή καμπάνια σχετικά με τις διαταραχές πληροφόρησης. Αναλαμβάνετε λοιπόν να σχεδιάσετε μια σειρά από αναρτήσεις στο Instagram για να βοηθήσετε να χτίσετε τη δική σας κριτική σκέψη για τα μέσα ενημέρωσης και των άλλων, ενώ παράλληλα προωθείτε την υπεύθυνη ανταλλαγή πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η πρόκληση γίνεται δεκτή! Εσείς και οι συμμαθητές σας είστε έτοιμοι να γίνετε δημιουργικοί και να το αντιμετωπίσετε!
Ως ομάδα, θα δημιουργήσετε μια σειρά από 10 αναρτήσεις στο Instagram για να ενθαρρύνετε εσάς και τους συνομηλίκους σας να γίνετε πιο υπεύθυνοι καταναλωτές ειδήσεων! Για να κάνετε αυτήν την εκστρατεία αποτελεσματικά, θα ξεκινήσετε κάνοντας κάποια έρευνα για να αναπτύξετε τις γνώσεις σας – αυτό θα σας δώσει τα θεμέλια που χρειάζεστε για να δημιουργήσετε περιεχόμενο υψηλής ποιότητας.
Στη συνέχεια, θα επιλέξετε τα γεγονότα ή τις στρατηγικές στις οποίες θέλετε να εστιάσετε στις αναρτήσεις σας. Για να βοηθήσετε σε αυτό, θα μάθετε τεχνικές καταιγισμού ιδεών και δεξιότητες επίλυσης συγκρούσεων για να αντιμετωπίσετε τυχόν διαφωνίες που μπορεί να εμφανιστούν. Και, φυσικά, θα ελέγξετε ξανά τα πάντα πριν τα κοινοποιήσετε – σε τελική ανάλυση, τίποτα δεν θα ήταν πιο άβολο από τη διάδοση παραπληροφόρησης σε μια εκστρατεία γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας!
Μόλις καταλάβετε τα δεδομένα σας, ήρθε η ώρα να γίνετε δημιουργικοί. Οι αναρτήσεις σας μπορούν να λάβουν όποια μορφή θέλετε: γραφήματα, αφίσες, φωτογραφίες – ό,τι τραβάει την προσοχή! Στη συνέχεια, θα σχεδιάσετε την εκστρατεία, λαμβάνοντας υπόψη σημαντικές λεπτομέρειες, όπως ποια hashtags να χρησιμοποιήσετε και τις καλύτερες ώρες για ανάρτηση και μέγιστη αφοσίωση. Τέλος, θα δημιουργήσετε έναν λογαριασμό αφιερωμένο στην εκστρατεία και θα ξεκινήσετε να δημοσιεύετε!
Σε όλη αυτή τη διαδικασία, θα ακονίσετε τις δεξιότητες κριτικής σκέψης σας, ειδικά όταν πρόκειται για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας των πληροφοριών στο διαδίκτυο.
Λοιπόν, είστε έτοιμοι να επηρεάσετε; Ας ξεκινήσουμε!
ΕΡΓΑΣΙΑ 1: Έρευνα
Για να δημιουργήσετε ποιοτικό περιεχόμενο για τα κοινωνικά δίκτυα, χρειάζεστε συμπαγές υλικό και γνώση.
Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να ξεκινήσετε κάνοντας κάποια έρευνα για το τι είναι οι διαταραχές πληροφόρησης.
Το παρακάτω άρθρο θα εξηγήσει τις έννοιες της παραπληροφόρησης, της κακής πληροφόρησης και της δυσμορφικής πληροφόρησης. Θα μάθετε επίσης ότι υπάρχουν 7 υποκατηγορίες παραπληροφόρησης και κακής πληροφόρησης.
https://pavilion.dinfos.edu/Article/Article/3582943/types-of-information-disorder/
Αυτό το σύντομο βίντεο παρέχει παραδείγματα των 7 μορφών διαταραχής της πληροφορίας: https://www.youtube.com/watch?v=DmoLXngbJkE&ab_channel=CarlCarl
Αυτές οι δύο πηγές σάς επέτρεψαν να κατανοήσετε τις έννοιες της παραπληροφόρησης, της κακής πληροφόρησης και της δυσμορφικής πληροφόρησης
Για να κατανοήσετε καλύτερα τις διαφορετικές αποχρώσεις των διαταραχών πληροφόρησης, θα εξετάσετε με περισσότερες λεπτομέρειες στα παρακάτω:
Έχετε τώρα μια καλή ιδέα για το πώς μπορούν να χειραγωγηθούν οι πληροφορίες και πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε κατά τη διάδοση πληροφοριών.
ΕΡΓΑΣΙΑ 2 : Καταγράψτε τα γεγονότα που θέλετε να επισημάνετε
Στη συνέχεια, πρέπει να συναντηθείτε με τα μέλη της ομάδας σας και να συζητήσετε ποια γεγονότα θα επισημάνετε στη μελλοντική σας διαδικτυακή εκστρατεία.
Αρχικά, αποφασίστε να ορίσετε τους στόχους που θέλετε να επιτύχετε με την διαδικτυακή σας εκστρατεία. Για να τα ολοκληρώσετε, θα χρησιμοποιήσετε την τεχνική SMART:
https://www.youtube.com/watch?v=8fiANopZV6A&ab_channel=ProfessionalAcademy
Έχοντας υπόψη τα κριτήρια για τον καθορισμό στόχων, αναφέρετε τους στόχους που θέλετε να επιτύχετε με την διαδικτυακή σας εκστρατεία.
Συζητήστε το περιεχόμενο των αναρτήσεών σας με τα μέλη της ομάδας σας. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε τεχνικές καταιγισμού ιδεών:
https://asana.com/resources/brainstorming-techniques
Εάν προκύψει μια σύγκρουση μεταξύ σας, προσπαθήστε να την επιλύσετε με ψυχραιμία χρησιμοποιώντας τεχνικές επίλυσης συγκρούσεων
https://www.pon.harvard.edu/daily/conflict-resolution/conflict-resolution-strategies/
Τώρα έχετε μια λίστα με τα γεγονότα που θέλετε να επισημάνετε στις αναρτήσεις σας. Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση!
ΕΡΓΑΣΙΑ 3 : Έλεγχος γεγονότων
Τώρα πρέπει να ελέγξετε τα γεγονότα που επιλέξατε! Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να μάθετε για τα διαθέσιμα εργαλεία τα οποία μπορούν θα σας βοηθήσουν:
Ο έλεγχος των γεγονότων είναι απαραίτητος, διότι βοηθά στην πρόληψη της διάδοσης παραπληροφόρησης, διασφαλίζοντας ότι κοινοποιούνται μόνο ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες. Σε έναν κόσμο όπου οι ψεύτικες ειδήσεις μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα, ο έλεγχος γεγονότων χτίζει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, επιτρέποντάς σας να λαμβάνετε τεκμηριωμένες αποφάσεις βασισμένες σε σωστά γεγονότα. Επίσης, καθιστά υπεύθυνους εμάς και τα μέσα ενημέρωσης για τις πληροφορίες που μοιράζονται.
Γνωρίζατε ότι ο έλεγχος δεδομένων ενθαρρύνει επίσης την κριτική σκέψη; Σας διδάσκει να αμφισβητείτε τις πηγές και να διερευνάτε ισχυρισμούς, οδηγώντας σε μια πιο προσεκτική και υπεύθυνη προσέγγιση για την κατανάλωση πληροφοριών.
ΕΡΓΑΣΙΑ 4 : Δημιουργείστε 10 δικές σας αναρτήσεις
Μέχρι τώρα θα πρέπει να αισθάνεστε πιο σίγουροι για το μήνυμά σας και για το τι θέλετε να μοιραστείτε. Τώρα ήρθε η ώρα να αποφασίσετε τη μορφή για τις αναρτήσεις σας στο Instagram. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να εξερευνήσετε τις καλύτερες στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.
Για να σας βοηθήσουμε να δημιουργήσετε τα σωστά γραφικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Canva:
Αυτά τα σύντομα άρθρα μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε τις αναρτήσεις σας:
Μην ξεχάσετε να αποθηκεύσετε την εργασία σας!
ΕΡΓΑΣΙΑ 5 : Δημιουργείστε το δικό σας πλάνο εκστρατείας
Συγχαρητήρια, τώρα έχετε το περιεχόμενό σας έτοιμο για διαμοιρασμό στο διαδίκτυο. Για να επιτύχετε τους στόχους που έχετε θέσει χρησιμοποιώντας τη μέθοδο SMART, πρέπει τώρα να καταρτίσετε το σχέδιο της εκστρατείας σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να μεγιστοποιήσετε τον αντίκτυπο του περιεχομένου σας. Αυτό το έγγραφο θα περιγράφει λεπτομερώς τη στρατηγική σας και θα πρέπει να περιέχει βασικά στοιχεία για τη διασφάλιση της επιτυχίας της εκστρατείας σας. Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε το πρόγραμμα διανομής και τα hashtags που πρόκειται να δημιουργήσετε!
Οι παρακάτω ιστότοποι θα σας βοηθήσουν στη σύνταξη:
ΕΡΓΑΣΙΑ 6 : ΑΝΑΡΤΗΣΗ!
Τώρα είστε έτοιμοι να δημοσιεύσετε! Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν αποκλειστικό λογαριασμό Instagram! Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βρείτε ένα κατάλληλο όνομα χρήστη:
Εάν δεν έχετε έμπνευση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρονική γεννήτρια για έμπνευση:
Τέλος, για να προγραμματίσετε τις αναρτήσεις σας και να δημοσιεύσετε όποτε θέλετε, χρησιμοποιήστε τα εργαλεία προγραμματισμού:
Γνώση | Ικανότητα | Συμπεριφορά |
|
|
|
Ως μέθοδος αυτοστοχασμού, απαντήστε στις ακόλουθες ερωτήσεις σχετικά με την εμπειρία σας από την ολοκλήρωση αυτού του WebQuest:
– Τι μάθατε;
– Τι σας άρεσε περισσότερο; -Τι σας άρεσε λιγότερο;
– Ποιες δεξιότητες θα χρησιμοποιήσετε στο μέλλον;
Εάν αισθάνεστε άνετα να το κάνετε, συγκρίνετε τις απαντήσεις σας με αυτές της ομάδας σας. Αν έπρεπε να ολοκληρώσετε ξανά αυτό το WebQuest, τι θα κάνατε διαφορετικά;
Συγχαρητήρια, ολοκληρώσατε τώρα το εισαγωγικό Webquest για τις διαταραχές της πληροφόρησης! Στο ταξίδι σας, μάθατε πώς μπορούν να χειραγωγηθούν οι πληροφορίες και τώρα ξέρετε πώς να αναγνωρίζετε αξιόπιστες πηγές!
Δημιουργήσατε με επιτυχία μια διαδικτυακή εκστρατεία για να αυξήσετε την ευαισθητοποίηση των συμμαθητών σας σχετικά με τις διαταραχές της πληροφόρησης και έχετε ενισχύσει τις δεξιότητές σας στην ομαδική εργασία. Επίσης, τώρα γνωρίζετε περισσότερα για το ψηφιακό μάρκετινγκ και πώς να χρησιμοποιείτε τα κοινωνικά δίκτυα για υπερασπιστικούς λόγους.
Συμβουλές για τον εκπαιδευτή:
Μόλις τελειώσει το Webquest, ζητήστε από τους συμμετέχοντες να συνοψίσουν την εμπειρία τους σε μια λέξη. Θα μπορούσατε επίσης να τους ζητήσετε να μοιραστούν τα αποτελέσματα της αυτοαξιολόγησής τους!
Αντιμετώπιση των προνομίων και της διαφορετικότητας στα μέσα ενημέρωσης (Προκλητικές προκαταλήψεις των μέσων ενημέρωσης, Εκπροσώπηση άλλων θρησκειών, πολιτισμών, μειονοτήτων και επανασχεδιασμός των μέσων ενημέρωσης).
Eπανασχεδιασμός των Mέσων Ενημέρωσης
Εικονογράφηση από freepik
Αυτές τις μέρες, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης – από εφημερίδες, ραδιόφωνο και τηλεόραση μέχρι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις διαδικτυακές πλατφόρμες – παίζουν τεράστιο ρόλο στη ζωή μας. Στον πολιτικό κόσμο αναφέρονται ακόμη και ως η «τέταρτη δύναμη» λόγω της επιρροής που έχουν. Ο τομέας των μέσων ενημέρωσης παρουσιάζει και αυτός ορισμένα προβλήματα. Ένα σημαντικό ζήτημα είναι η προκατάληψη των μέσων ενημέρωσης. Αυτό συμβαίνει όταν δημοσιογράφοι ή ειδησεογραφικά πρακτορεία διαμορφώνουν ιστορίες για να ταιριάζουν με τις δικές τους απόψεις ή ενδιαφέροντα. Η προκατάληψη των μέσων ενημέρωσης μπορεί να εμφανιστεί με διαφορετικές μεθόδους και να επηρεάσει τις κοινότητες με επιβλαβείς τρόπους. Για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει σε υποεκπροσώπηση ή παραποίηση, όταν ορισμένες ομάδες εμφανίζονται με στερεότυπο ή αρνητικό τρόπο, ενισχύοντας έτσι τα επιβλαβή στερεότυπα. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι οι ανησυχίες αυτών των κοινοτήτων λαμβάνουν λιγότερη προσοχή, κρατώντας σημαντικά ζητήματα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και ενισχύοντας την ανισότητα. Όταν παρατηρούνται τέτοιου είδους προκαταλήψεις, βλάπτεται επίσης η εμπιστοσύνης των ανθρώπων προς τα μέσα ενημέρωσης.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει κάτι που ονομάζεται προνόμιο μέσων ενημέρωσης, όπου ορισμένες ομάδες -συνήθως αυτές με μεγαλύτερη εξουσία- υπερεκπροσωπούνται, αφήνοντας άλλες εκτός συζήτησης. Αυτή η έλλειψη ποικιλομορφίας στα μέσα ενημέρωσης καθιστά δυσκολότερο να ακουστούν όλες οι φωνές.
Τόσο η προκατάληψη όσο και τα προνόμια των μέσων ενημέρωσης δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην κοινωνία. Η πολυμορφία των μέσων ενημέρωσης, από την άλλη πλευρά, είναι αυτό στο οποίο πρέπει να επιδιώκουμε. Είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί δείχνει την πραγματική ποικιλία ανθρώπων και εμπειριών στον κόσμο, βοηθώντας στην κατάρριψη στερεοτύπων και στην οικοδόμηση κατανόησης. Όταν όλοι εκπροσωπούνται δίκαια, ειδικά οι περιθωριοποιημένες κοινότητες, είναι ενδυναμωτικό και στέλνει το μήνυμα ότι η φωνή τους έχει σημασία. Επιπλέον, τα διάφορα μέσα ενημέρωσης επηρεάζουν θετικά κοινωνικά πρότυπα και ενθαρρύνουν μια αφήγηση που είναι ηθική και δίκαιη. Αυτό το είδος της συμπεριληπτικότητας κάνει την κοινωνία πιο ενημερωμένη, ισορροπημένη και χωρίς αποκλεισμούς, όπου όλοι νιώθουν ότι τους βλέπουν και τους εκτιμούν.
Το τοπίο των μέσων ενημέρωσης σήμερα είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που ήταν, συνεχώς εξελίσσεται με νέες τεχνολογίες και προκλήσεις. Για να παραμείνουν επίκαιρα, τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να συνεχίσουν να καινοτομούν ενώ υποστηρίζουν την αλήθεια και την ακεραιότητα – κάτι το οποίο δεν καταφέρνουν όλοι να κάνουν.
Σε μικρές ομάδες, θα έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε ένα περιεκτικό και πλούσιο σε περιεχόμενο κανάλι YouTube που θα εστιάζει στις ειδήσεις του κόσμου. Κάθε ομάδα θα ξεκινήσει βρίσκοντας ένα όνομα και μια αποστολή για το κανάλι της. Αυτή η αποστολή θα πρέπει να υπογραμμίσει τη δέσμευση για δίκαιη αντιπροσώπευση διαφορετικών πολιτισμών, φύλων, θρησκειών και προοπτικών από όλο τον κόσμο.
Θα πρέπει επίσης να προσδιορίσετε το κοινό-στόχο σας και να αποφασίσετε ποιους τύπους βίντεο θέλετε να δημιουργήσετε, διασφαλίζοντας ότι καλύπτετε ένα συνδυασμό θεμάτων και γεωγραφικών περιοχών. Στη συνέχεια, θα δημιουργήσετε ένα σχέδιο σύνταξης που θα περιλαμβάνει διεθνείς ειδήσεις, συνεντεύξεις ειδικών, μια διαφήμιση χωρίς αποκλεισμούς και αναφορές για σημαντικά γεγονότα. Τα βίντεο πρέπει να είναι ενημερωτικά και εκπαιδευτικά, διατηρώντας παράλληλα τα πράγματα ελκυστικά και προσβάσιμα στους θεατές.
Ως ομάδα, θα δημιουργήσετε μερικά πιλοτικά βίντεο, προβάλλοντας παγκόσμιες ειδήσεις από μια διαφορετική και περιεκτική οπτική γωνία. Θα μάθετε τα βασικά της παραγωγής βίντεο — τη σύνταξη σεναρίων, τη λήψη, την επεξεργασία και τη μεταφόρτωση στο YouTube. Σε όλη τη διαδικασία, θα πρέπει να σκεφτείτε πώς να δημιουργήσετε περιεχόμενό με σεβασμό, χωρίς αποκλεισμούς και αποφεύγοντας στερεότυπα και προκαταλήψεις.
Στο τέλος της δραστηριότητας, κάθε ομάδα θα παρουσιάσει το κανάλι της στο YouTube στις άλλες ομάδες, μοιραζόμενη μαζί τους την αποστολή, το κοινό-στόχο, τα βίντεο αλλά και πώς φρόντισε για την προώθηση της συμπερίληψης και της διαφορετικότητας.
Αυτή η εργασία θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε δεξιότητες στη δημιουργία περιεχομένου, την ομαδική εργασία και την κριτική σκέψη, ενώ θα αυξήσετε επίσης τη σημασία της δίκαιης εκπροσώπησης στα μέσα ενημέρωσης. Αυτό έχει να κάνει με την έμπνευση των νέων να χρησιμοποιήσουν τα μέσα για να προωθήσουν τη διαφορετικότητα και την ένταξη σε οτιδήποτε δημιουργούν στο μέλλον.
ΒΗΜΑ ΠΡΩΤΟ: Ανάλυση και Ευαισθητοποίηση
Για να δημιουργήσετε μέσα που αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία του κόσμου, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε με την κατανόηση των εννοιών της διαφορετικότητας, των προνομίων και της προκατάληψης στα μέσα ενημέρωσης. Για να έχετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, μπορεί να είναι χρήσιμο να κάνετε στον εαυτό σας μερικές βασικές ερωτήσεις:
Αυτές οι ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να σκεφτείτε κριτικά πώς τα μέσα μπορούν να περιλαμβάνουν και να αποκλείουν διαφορετικές φωνές και θα σας καθοδηγήσουν καθώς εργάζεστε για να αντιπροσωπεύσετε ένα ευρύ φάσμα προοπτικών μέσω των δικών σας έργων.
Για να κατανοήσετε καλύτερα πώς μοιάζουν τα μέσα χωρίς αποκλεισμούς, είναι χρήσιμο να τα εξερευνήσετε και να τα συγκρίνετε με μέσα που στερούνται συμπερίληψης. Σε μικρές ομάδες των 3-4 ατόμων, χρησιμοποιήστε τα παρεχόμενα παραδείγματα μέσων για να προσδιορίσετε ποια είναι συμπεριληπτικά και ποια όχι. Αυτή η άσκηση θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τις διαφορές στον τρόπο με τον οποίο τα διάφορα μέσα ενημέρωσης αντιπροσωπεύουν —ή αποτυγχάνουν να αντιπροσωπεύουν— διαφορετικές φωνές. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα συμπεριληπτικών μέσων για να ξεκινήσετε:
Ωστόσο, υπάρχουν επίσης μέσα που δεν θεωρούνται συμπεριληπτικά και δεν αντιμετωπίζουν τη διαφορετικότητα με σωστό τρόπο, εδώ είναι μερικά παραδείγματα:
Αναλύοντας αυτά τα παραδείγματα, μπορείτε να εντοπίσετε τι είναι προβληματικό και τι μπορεί να θεωρηθεί ως συμπεριληπτικό και με ποικίλο περιεχόμενο. Μετά από μια κριτική ανασκόπηση των μέσων ενημέρωσης, κάθε συμμετέχων στην ομάδα σας μπορεί να σκεφτεί τις ακόλουθες ερωτήσεις:
Από εκεί, η ομάδα σας μπορεί να αρχίσει να συλλέγει ιδέες για το περιεχόμενο που θα χρησιμοποιήσετε στο βίντεό σας. Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες από την ανάλυσή σας, θα συλλέξετε ιδέες για το πώς να δημιουργήσετε μέσα που να μιλούν και να αντιπροσωπεύουν όλες τις κοινότητες — μειονότητες, κοινωνικές τάξεις και διαφορετικούς πολιτισμούς. Στην ομάδα σας, σκεφτείτε πώς να φανταστείτε εκ νέου τα μέσα με πιο συμπεριληπτικό τρόπο και συγκεντρώστε τις ιδέες και τις παρατηρήσεις σας σε έναν διαδικτυακό πίνακα Whiteboard
ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: Καταιγισμός Ιδεών
Τώρα, μπορείτε να αρχίσετε να σκέφτεστε πώς θα δημιουργήσετε τα δικά σας μέσα. Για αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο όπως το Miro για να δημιουργήσετε μερικές ιδέες για τα δικά σας μέσα.
Αυτή η προσέγγιση ενθαρρύνει κάθε μέλος της ομάδας να σκεφτεί κριτικά διάφορες πτυχές της δημιουργίας μέσων. Ο στόχος της συνεδρίας καταιγισμού ιδεών δεν είναι απλώς να καταλάβετε πώς θα δημιουργήσετε το βίντεό σας και το λογισμικό που θα χρησιμοποιήσετε, αλλά και να εξερευνήσετε τα θέματα που θέλετε να αντιμετωπίσετε και τις μορφές που ταιριάζουν καλύτερα στις ιδέες σας. Αυτή η διαδικασία θα σας καθοδηγήσει στην ανάπτυξη ενός σχεδίου, θέτοντας τα θεμέλια για το τελικό σας έργο. Το περιεχόμενό σας πρέπει να είναι συμπεριληπτικό, σχετικό και ελκυστικό, με δυνατότητα διαμοιρασμού σε μια πλατφόρμα που προσεγγίζει και προσελκύει παγκόσμιο κοινό.
ΒΗΜΑ ΤΡΙΤΟ: Το συντακτικό πλάνο
Αυτό το στάδιο λεπτομερούς σχεδιασμού σάς δίνει τη δυνατότητα να δομήσετε το έργο σας με στοχαστικό και οργανωμένο τρόπο, χρησιμοποιώντας διαδικτυακά εργαλεία και πόρους για να υποστηρίξετε κάθε πτυχή της δημιουργίας πολυμέσων σας. Αυτό το συντακτικό σχέδιο μπορεί να χωριστεί σε διάφορα στάδια:
Έτσι, αφού έχετε σκεφτεί τα πάντα και τα οργανώσετε όλα, ήρθε η ώρα να προχωρήσετε στην παραγωγή των μέσων σας. Ένα καλά δομημένο σχέδιο σύνταξης θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα, τη συνέπεια και τον αντίκτυπο του περιεχομένου σας. Με αυτά τα τρία πρώτα βήματα, αρχίζετε να εξοικειώνεστε με τη σημασία της αμφισβήτησης της προκατάληψης των μέσων ενημέρωσης και της αναγνώρισης των προνομίων, και φυσικά να αναθεωρήσετε τελικά τα μέσα ενημέρωσης.
ΒΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ: Δημιουργία Περιεχομένου
Τώρα που έχετε σκεφτεί τα μέσα σας και ξέρετε τι να κάνετε και τι όχι, ήρθε η ώρα να γίνετε δημιουργικοί. Αφού εσείς και η ομάδα σας επιλέξετε τη μορφή του βίντεο και γράψετε το σενάριο, ήρθε η ώρα να γυρίσετε. ΔΡΑΣΗ λοιπόν!
Ανάλογα με τη μορφή που έχετε επιλέξει για το βίντεό σας, θα χρειαστεί να προετοιμάσετε τον εξοπλισμό σας και το σενάριο ή το εικονογραφημένο σενάριο που έχετε φανταστεί στο προηγούμενο βήμα.
Για συνεντεύξεις, μια εφαρμογή όπως το Google Meet, το Microsoft Teams ή το Zoom θα σας επιτρέψει να κάνετε συνεντεύξεις με άτομα χωρίς να βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο με εσάς. Μπορείτε να πάρετε στιγμιότυπα οθόνης (με τη συγκατάθεση του συνεντευξιαζόμενου, φυσικά). Προηγουμένως, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε μελετήσει το θέμα και το άτομο από το οποίο παίρνετε τη συνέντευξη, ώστε να μπορείτε να κάνετε σχετικές και ενημερωμένες ερωτήσεις ενώ στη συνέχεια να ετοιμάσετε μια λίστα ανοιχτών ερωτήσεων για να ενθαρρύνετε λεπτομερείς απαντήσεις.
Για τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, εάν θέλετε να κινηματογραφήσετε τον εαυτό σας ή τα μέλη της ομάδας σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες βίντεο στον υπολογιστή ή το smartphone σας. Πριν από οποιαδήποτε παραγωγή, θα πρέπει να φροντίσετε να συλλέξετε ακριβείς, τεκμηριωμένες πληροφορίες σχετικά με το θέμα. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτό το στυλ, πρέπει να φροντίσετε να ακολουθήσετε το λεπτομερές σενάριο, συμπεριλαμβανομένων των ειδήσεων, των εικόνων και των αναφορών. Για να βελτιώσετε την τεχνική λήψης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένας υποβολέα για να διαβάσετε αποτελεσματικά το κείμενο ενώ κοιτάτε την κάμερα.
Για φανταστικές αναφορές ή podcast, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές εγγραφής φωνής. Θα πρέπει πάντα να φροντίζετε να επιλέγετε ένα ενδιαφέρον θέμα. Ένα πλεονέκτημα αυτής της μορφής είναι ότι μπορείτε να προσκαλέσετε ειδικούς ή άτομα με σχετική εμπειρία τα οποία θα μοιραστούν τη γνώση τους.
Μόλις το περιεχόμενο έχει γυριστεί, ήρθε η ώρα να προχωρήσετε στην επεξεργασία των βίντεο, ώστε να παράγονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να τα παρακολουθήσει. Η επεξεργασία είναι ένα κρίσιμο στάδιο στην παραγωγή περιεχομένου. Εξάλλου, μετατρέπει το ακατέργαστο υλικό σε ένα τελικό, επαγγελματικό προϊόν.
ΒΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ: Eπιμέλεια Περιεχομένου
Για να ξεκινήσετε, είναι σημαντικό να επιλέξετε μια διαδικτυακή πλατφόρμα επεξεργασίας βίντεο που θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε το υλικό σας. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες εφαρμογές και εργαλεία φιλικά προς το χρήστη που προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών, επιτρέποντάς σας να κάνετε τα βίντεό σας πιο ελκυστικά και εντυπωσιακά. Αυτά τα εργαλεία μπορούν να σας βοηθήσουν να προσθέσετε εφέ, μεταβάσεις, κείμενο και άλλα δημιουργικά στοιχεία για να διασφαλίσετε ότι το περιεχόμενό σας ξεχωρίζει και προσελκύει την προσοχή του κοινού σας.
Για να κρατήσετε τα πράγματα απλά, ξεκινήστε εισάγοντας και οργανώνοντας τα αρχεία βίντεο, ήχου και γραφικών σε συγκεκριμένους φακέλους για εύκολη πρόσβαση. Στη συνέχεια, τακτοποιήστε τα κλιπ σας στη γραμμή χρόνου με την επιθυμητή σειρά, περικόψτε τα περιττά μέρη και φροντίστε οι ακολουθίες να ρέουν ομαλά. Προσθέστε μεταβάσεις μεταξύ των κλιπ καλύτερη ροή και συμπεριλάβετε ειδικά εφέ όπως αργή κίνηση ή προσαρμογές ταχύτητας, εάν χρειάζεται. Οι τίτλοι και οι υπότιτλοι μπορούν να βοηθήσουν στην εισαγωγή τμημάτων ή στην επισήμανση βασικών σημείων. Η χρήση λογισμικού όπως το Canva για τη δημιουργία εντυπωσιακών γραφικών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αναπαραστήσετε οπτικά αυτό που εξηγείται στο βίντεο, καθιστώντας το πιο ελκυστικό και σαφές.
Ομοίως, μπορείτε να βελτιώσετε το βίντεό σας προσθέτοντας γραφικά και κινούμενα σχέδια για να κάνετε το περιεχόμενο πιο ελκυστικό οπτικά. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε εικόνες χωρίς δικαιώματα για να αποφύγετε νομικά ζητήματα. Υπάρχουν αρκετοί ιστότοποι που προσφέρουν τέτοιες εικόνες, όπως Unsplash, Pexels και Pixabay, τους οποίους μπορείτε να εξερευνήσετε για αυτόν τον σκοπό.
Αφού προσθέσετε όλα τα στοιχεία, ελέγξτε την τελική μορφή για να ελέγξετε για τυχόν σφάλματα ή περιοχές που χρειάζονται βελτίωση. Αφού κάνετε τις απαραίτητες διορθώσεις, συζητήστε το βίντεο με την ομάδα σας για να βεβαιωθείτε ότι όλοι είναι ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα και ότι ευθυγραμμίζεται με το όραμα για το έργο σας. Αυτή η διεξοδική διαδικασία θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι παράγετε ένα βίντεο υψηλής ποιότητας έτοιμο για μετάδοση.
ΒΗΜΑ ΕΚΤΟ: Δημοσίευση Περιεχομένου
Η δημοσίευση του περιεχομένου είναι το τελευταίο βήμα, όπου το επεξεργασμένο βίντεό σας είναι έτοιμο για κοινή χρήση με το κοινό. Η επιλογή της σωστής πλατφόρμας είναι ζωτικής σημασίας και σε αυτήν την περίπτωση, το YouTube θα είναι η προτιμώμενη επιλογή για να προσεγγίσετε το μεγαλύτερο κοινό.
Ένας λογαριασμός YouTube θα δημιουργηθεί ήδη από τον επόπτη της δραστηριότητας, επομένως δεν θα χρειαστεί να δημιουργήσετε έναν. Η αποστολή σας θα είναι να ανεβάσετε το βίντεό σας στο YouTube, καθιστώντας το διαθέσιμο σε θεατές σε όλο τον κόσμο. Για να διασφαλίσετε ότι όλα γίνονται ομαλά, μπορείτε να ακολουθήσετε τους παρεχόμενους οδηγούς για καθοδήγηση σχετικά με το πώς να ανεβάσετε και να δημοσιεύσετε αποτελεσματικά το βίντεό σας.
Ένα από τα καλύτερα πράγματα με το Youtube είναι ότι υπάρχουν δισεκατομμύρια άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτήν την εφαρμογή. Επιπλέον, ένα βίντεο μπορεί εύκολα να αναδημοσιευτεί σε άλλα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, το Instagram κ.α., έτσι μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στον κόσμο.
Μόλις δημοσιευτεί το βίντεό σας, ο κόσμος θα γίνει μάρτυρας μιας νέας άποψης για τα μέσα, όπως θα ξαναφανταστήκατε εσείς και η ομάδα σας!
ΒΗΜΑ ΕΒΔΟΜΟ: Γενική ανατροφοδότηση
Τώρα είναι ώρα για ομαδικά σχόλια! Κάθε ομάδα θα παρουσιάσει το βίντεό της στις άλλες ομάδες και όλοι θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τις σκέψεις και τις απόψεις τους. Αυτή η συνεδρία σχολίων θα σας βοηθήσει να σκεφτείτε την εργασία σας και να δείτε πώς αντιλαμβάνονται οι άλλοι τις ιδέες σας.
Γνώση | Ικανότητα | Συμπεριφορά |
|
|
|
Μέσω αυτής της διαδικτυακής αναζήτησης, η αυτοαξιολόγησή σας θα περιλαμβάνει την κριτική αμφισβήτηση των σημερινών μέσων ενημέρωσης και τη μεταχείρισή τους απέναντι σε διαφορετικές κοινότητες, τον εντοπισμό εκείνων που είναι προνομιούχοι και εκείνων που παραβλέπονται. Η δραστηριότητα «Eπανασχεδιασμός των Mέσων Ενημέρωσης» έχει επιτύχει τους στόχους της ενισχύοντας τη δημιουργικότητα, τη συμπερίληψη και την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Δεν έχετε αναπτύξει μόνο σημαντικές δεξιότητες, αλλά έχετε δημιουργήσει επίσης περιεχόμενο πολυμέσων που είναι ποικίλο και συμπεριληπτικό, αντικατοπτρίζοντας μια πιο δίκαιη εκπροσώπηση όλων των κοινοτήτων.
Ως μέθοδος αυτοστοχασμού, απαντήστε στις ακόλουθες ερωτήσεις:
Συγχαρητήρια, είστε πλέον δημοσιογράφος του αύριο! Είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε θέμα, ακόμη και ευαίσθητα θέματα όπως η εκπροσώπηση διαφορετικών θρησκειών, πολιτισμών και μειονοτήτων, χωρίς φόβο.
Χάρη σε αυτή τη δραστηριότητα, συνεισφέρετε σε ένα πιο υγιές, συμπεριληπτικό τοπίο μέσων. Το βίντεό σας, το οποίο μπορεί εύκολα να κοινοποιηθεί, θα συμβάλει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με διαφορετικές κοινότητες. Προσφέροντας μια σειρά περιεχομένου στους θεατές, συμβάλλετε επίσης στη μείωση της μεροληψίας και των προνομίων των μέσων ενημέρωσης, καθιστώντας τα μέσα πιο συμπεριληπτικά.
Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.Αριθμός Σχεδίου: 2022-2-IE01-KA220-YOU-000099163