Εισαγωγή στις Κοινωνικές Προκαταλήψεις– Εξερευνήστε πώς οι διαδικτυακοί κοινωνικοί κύκλοι και οι συνδέσεις που σχηματίζουμε μπορούν να διαμορφώσουν το περιεχόμενο που συναντάμε, επηρεάζοντας τις απόψεις μας για διάφορους πολιτισμούς και θρησκείες.
Ενότητα 2 «Η επιρροή των κοινωνικών δικτύων στην αντίληψη των πολιτισμών και των θρησκειών»
Μετά από αυτήν την ενότητα, θα μπορείτε να:
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναπαράγουν και ενισχύουν τις αλληλεπιδράσεις που έχουμε ήδη στην πραγματική ζωή.
Για ποιο λόγο;
Οι φίλοι που προσθέτουμε και οι κοινωνικές ομάδες στις οποίες συμμετέχουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram, Twitch, TikTok) παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τοπίου των πληροφοριών και της γνώμης μας. Στην ψηφιακή εποχή, διαμορφώνουμε όλο και περισσότερο την ταυτότητά μας και των άλλων μέσω των οθονών.
Έννοια: Οι «θάλαμοι ηχούς» παρουσιάζουν επιλεκτικά πληροφορίες ευθυγραμμισμένες με τις προτιμήσεις μας, ενισχύοντας ένα περιβάλλον που εμποδίζει την εξέλιξη των συνηθειών και το άνοιγμα σε εναλλακτικές προοπτικές.
Στη σφαίρα των κοινωνικών δικτύων, τα άτομα συχνά βρίσκονται εγκλωβισμένα σε έναν «θάλαμο ηχούς». Αυτή η ενθυλάκωση υποδηλώνει ότι οι επικρατούσες απόψεις στους κοινωνικούς κύκλους και τα δίκτυα φίλων κάποιου τείνουν να είναι κυρίαρχες και να τυγχάνουν ελάχιστης εξέτασης ή αμφισβήτησης.
Προέλευση: Το 1998, ο John Scruggs, λομπίστας της Philip Morris και του οποίου πιστώθηκε η επινόηση του όρου «θάλαμος ηχούς», περιέγραψε τους δύο κύριους μηχανισμούς ως εξής:
Η Κλάρα στα 16 της αφιερώνει αρκετές ώρες την ημέρα στα κοινωνικά δίκτυα. Στη διαδικτυακή της σφαίρα, συναντά μια ομάδα φίλων που μοιράζονται τακτικά άρθρα που απεικονίζουν τους μουσουλμάνους αρνητικά, συχνά συνδέοντάς τους με εξτρεμιστικές συμπεριφορές. Αν και η Κλάρα μπορεί αρχικά να μην υποστηρίζει αυτές τις απόψεις, η επανειλημμένη έκθεση σε τέτοιο περιεχόμενο, σε συνδυασμό με την ενίσχυση μέσω likes και σχολίων από τους φίλους της, μπορεί σταδιακά να επηρεάσει τις αντιλήψεις της.
Χωρίς την επίγνωση της για την Κλάρα, υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτύξει υποσυνείδητα μια κοινωνική προκατάληψη με ρατσιστικούς τόνους. Με τον καιρό, μπορεί να αρχίσει να αποδέχεται αυτά τα στερεότυπα ως ακριβείς αναπαραστάσεις της μουσουλμανικής κοινότητας στο σύνολό της, παρόλο που αυτές οι απεικονίσεις είναι άδικες και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα της πλειοψηφίας των μουσουλμάνων.
Τα likes και τα σχόλια (που λαμβάνονται ή όχι) σε μια ανάρτηση στο Facebook, για παράδειγμα, επηρεάζουν έντονα την κρίση της, επειδή η Clara είναι υποσυνείδητα πεπεισμένη ότι όσο περισσότερα likes έχει μια ανάρτηση, τόσο πιο σχετική είναι μια πληροφορία! Εδώ μπορούμε να δούμε πολύ καθαρά τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η κοινωνική προκατάληψη στην αντίληψη των πολιτισμών και πώς μπορεί να οδηγήσει σε μισαλλοδοξία και ρατσισμό.
Για να αποφύγετε να εγκλωβιστείτε σε ένα “θάλαμο ηχούς”, σας συμβουλεύουμε να υιοθετείτε μια προληπτική προσέγγιση και να επιδιώξετε να ασχοληθείτε με ποικίλο περιεχόμενο.
Ακολουθήστε μια ποικιλία λογαριασμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να εμπλουτίσετε το φάσμα των προβολών και των πληροφοριών που συναντάτε.
Αξιοποιήστε τα εργαλεία εξατομίκευσης που είναι διαθέσιμα σε πολλά κοινωνικά δίκτυα για να προσαρμόσετε τη ροή ειδήσεων σας. Αδράξτε την ευκαιρία για να συμπεριλάβετε ποικίλα θέματα και απόψεις.
Γίνετε μέλος σε ομάδες που ενώνουν άτομα με ποικίλες απόψεις, ενθαρρύνοντας την έκθεση σε πιο διαφοροποιημένες συζητήσεις και προοπτικές.
Αντισταθείτε στο να αποδεχτείτε τα πάντα από το διαδίκτυο. Ακονίστε τις δεξιότητες κριτικής σκέψης σας, αναζητώντας στοιχεία για να τεκμηριώσετε τις πληροφορίες που συναντάτε.
Διαφοροποιήστε τις πηγές πληροφοριών σας απευθυνόμενοι σε αναγνωρισμένα ανεξάρτητα και εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης.
Θυμηθείτε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μόνο μια πτυχή της αφήγησης. Συμμετέχετε σε συζητήσεις πρόσωπο με πρόσωπο και συμμετέχετε σε τοπικές εκδηλώσεις για να διευρύνετε την προοπτική σας.
Η απόκτηση της ικανότητας αναγνώρισης προκαταλήψεων και διάκρισης τακτικών παραπληροφόρησης είναι πρωταρχικής σημασίας. Η ανάπτυξη της παιδείας στα μέσα είναι μια βασική στρατηγική για την καλύτερη πλοήγηση και την αποτελεσματική αποφυγή της παραπληροφόρησης
Ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αποτελέσουν πηγή διακρίσεων, μπορεί να είναι μια φωνή για ανοχή και δράση:
➜Μελέτες έχουν δείξει ότι πλατφόρμες όπως το Instagram και το TikTok επέτρεψαν στους χρήστες να ανακαλύψουν πρότυπα ομορφιάς από μια ποικιλία πολιτισμών, επεκτείνοντας τον ορισμό της ομορφιάς πέρα από τα κυρίαρχα δυτικά πρότυπα.
Επίσης, δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίζουμε όλο και περισσότερο τις αδικίες των φύλων σε μικρότερη ηλικία, για παράδειγμα!
➜ Κατανόηση των αδικιών. Το δημιουργία κινημάτων όπως το #BlackLivesMatter και το #MeToo στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει αυξήσει την ευαισθητοποίηση για θέματα ρατσισμού μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικούς πολιτισμούς
➜ Παγκόσμια κουζίνα/γαστρονομία: Με τα κανάλια YouTube που είναι αφιερωμένα στη μαγειρική και τους λογαριασμούς των καλοφαγάδων στο Instagram, οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε μια ποικιλία από κουζίνες από όλο τον κόσμο, που μπορούν να αλλάξουν την αντίληψή τους για τους πολιτισμούς μέσω των παραδοσιακών πιάτων τους.
Η δημοτικότητα των μη δυτικών ειδών μουσικής όπως η K-pop σε πλατφόρμες όπως το Spotify και το YouTube έχει εισαγάγει το παγκόσμιο κοινό σε νέες μορφές μουσικής και ερμηνείας, αλλάζοντας τις αντιλήψεις για το τι θεωρείται mainstream!
Τα MOOC προσφέρουν μαθήματα σε θέματα όπως η παγκόσμια ιστορία και η λογοτεχνία για να διδάξουν για πολιτισμούς που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να ανακαλυφθούν.
Εφαρμογές όπως το Duolingo συνδέουν μαθητές γλωσσών από όλο τον κόσμο, επιτρέποντάς τους όχι μόνο να μάθουν μια νέα γλώσσα, αλλά και να κατανοήσουν τις πολιτιστικές αποχρώσεις που σχετίζονται με αυτήν.
Τα ταξιδιωτικά ιστολόγια και τα vlog στο YouTube έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τους διαφορετικούς προορισμούς, προωθώντας μια βαθύτερη κατανόηση των τοπικών πολιτισμών και ενθαρρύνοντας πιο υπεύθυνο και συμμετοχικό τουρισμό.
Τρία βασικά βιβλία που παρέχουν ποικίλες και σε βάθος προοπτικές σχετικά με τις προκλήσεις που τίθενται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πώς μπορούν να επηρεάσουν τις αντιλήψεις και τις συμπεριφορές σας.
Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.Αριθμός Σχεδίου: 2022-2-IE01-KA220-YOU-000099163