Co-Exist Newsroom

Content Module 4

Προκαταλήψεις των μέσων ενημέρωσης κατά των μεταναστών – Ο ρόλος που έπαιξαν τα μέσα ενημέρωσης στην προώθηση της εικόνας των μεταναστών στην Ευρώπη και τι μπορεί να γίνει για να αμφισβητηθεί αυτή η προκατάληψη των μέσων ενημέρωσης μέσω της δημοσιογραφίας πολιτών.

Σύνολο Διαφανειών: 18

Τίτλος Προκατάληψη των ΜΜΕ κατά των μεταναστών

Προκατάληψη των μέσων ενημέρωσης κατά των μεταναστών – Ο ρόλος που έπαιξαν τα μέσα ενημέρωσης στην προώθηση της εικόνας των μεταναστών στην Ευρώπη και τι μπορεί να γίνει για να αμφισβητηθεί αυτή η προκατάληψη των μέσων ενημέρωσης μέσω της δημοσιογραφίας πολιτών.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Μετά από αυτό το μάθημα, θα μπορείτε να:

  • Γνωρίσετε τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα σχετικά με τη μετανάστευση στα μέσα ενημέρωσης, προκειμένου να τα αποδομήσετε καλύτερα
  • Συμμετέχετε στη διαδικασία γραμματισμού στο κομμάτι των μέσων ενημέρωσης
  • Αναπτύξετε την κριτική σας σκέψη και για το φαινόμενο της μετανάστευσης

Πώς τροφοδοτούν τα μέσα ενημέρωσης τον φόβο σας για τους μετανάστες;

Η σοβαρή ανάλυση του σύγχρονου ρατσισμού απαιτεί μια κριτική εξέταση της πιθανής επίδρασης των μέσων ενημέρωσης στη διαιώνιση και τη διάδοσή του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εμπλοκή των μέσων ενημέρωσης ευθυγραμμίζεται με μια άμεση τάση για παραγωγή ή συμπαραγωγή ρατσισμού. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν η αναζήτηση συγκλονιστικών ειδήσεων γίνεται κινητήριος δύναμη, ενισχύοντας δυνητικά ένα περιβάλλον όπου τα ρατσιστικά στοιχεία αποκτούν ενισχυμένη σημασία, ορατότητα και επιρροή. Αυτή η έμφαση στον εντυπωσιασμό μπορεί να ενισχύσει ακούσια το βάρος και την αποτελεσματικότητα των παραγόντων που υποστηρίζουν ρατσιστικές ιδεολογίες.

Η ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ

Η απεικόνιση των μεταναστών και των μεταναστευτικών ροών διαμορφώνεται σημαντικά από τα μέσα ενημέρωσης, τους πολιτικούς και όσους επηρεάζουν την κοινή γνώμη. Η επιρροή είναι τόσο συνειδητή όσο και ασυνείδητη, κυρίως μέσω του λόγου και της επιλογής των λέξεων.

Στις συζητήσεις για τους πρόσφυγες, ορισμένες λέξεις χρησιμεύουν για προστασία, ενώ άλλες έχουν τη δυνατότητα να καταδικάσουν, να υποτιμήσουν ή να απανθρωπίσουν. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι πίσω από αυτές τις λέξεις κρύβονται ανθρώπινες πραγματικότητες, που περιλαμβάνουν προκλήσεις και βαθιές στιγμές οδύνης. Η διατήρηση της επίγνωσης αυτής της ανθρώπινης διάστασης είναι απαραίτητη κατά την πλοήγηση στη συζήτηση γύρω από τη μετανάστευση.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΙΚΩΝ ΛΕΞΕΩΝ

Εξοστρακίστε τις λέξεις “λαθραίος” και “παράνομος”

Κανένας άνθρωπος δεν είναι “παράνομος” εκ φύσεως. Είναι πάντα η κατάσταση που επικρατεί σε ένα κράτος αυτή που πρέπει να συζητείται και όχι το άτομο. Τα ζητήματα εισόδου και διαμονής είναι πάνω απ’ όλα ζητήματα διοικητικής φύσης: αν πρέπει ή όχι να διαθέτουν ένα συγκεκριμένο έγγραφο. Επομένως, τα άτομα βρίσκονται σε “νομική κατάσταση” ή σε “παράτυπη κατάσταση” ανάλογα με το αν διαθέτουν ή όχι τα έγγραφα που απαιτούνται από ένα κράτος. Παρόλα αυτά, κανείς δεν πρέπει να αποκαλείται «παράνομος».

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΙΚΩΝ ΛΕΞΕΩΝ

  • Η χορήγηση ασύλου δεν είναι διαγωνισμός ή εξέταση: δεν υπάρχει «υποψήφιος»

Η χρήση του όρου «υποψήφιος για άσυλο» παρουσιάζει μια παραπλανητική εικόνα της κατάστασης των μεταναστών, υποδηλώνοντας μια οικειοθελή απόφαση να εγκαταλείψει κάποιος τη χώρα του αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες. Ωστόσο, για πολλούς μετανάστες, η εγκατάλειψη της πατρίδας τους δεν είναι θέμα επιλογής, αλλά επιτακτική ανάγκη καθοδηγούμενη από ανάγκη.

  • «Ροή», «κύματα», «μάζες»: αυτοί οι όροι που απανθρωποποιούν

Οι πρόσφυγες συχνά αποδιοπομπαίοι τράγοι χαρακτηρίζονται ως «εισβολείς», κατηγορούμενοι ότι εκμεταλλεύονται τη γενναιοδωρία των χωρών υποδοχής. Οι όροι που χρησιμοποιούνται συνήθως, όπως «ροές», «κύματα» και «μάζες», συμβάλλουν σε μια απανθρωπιστική αφήγηση, ανάγοντας τα άτομα σε ένα αδιάκριτο, απρόσωπο σύνολο που συχνά εκλαμβάνεται ως απειλή. Η χρήση ρημάτων όπως “να καταφύγω” ή “να φύγω” προσφέρει μια πιο συμπονετική και ακριβή απεικόνιση, αποτυπώνοντας την ανθρώπινη ουσία αυτών των ατόμων στην εξορία τους.

  • Είναι όλοι οι πρόσφυγες ευάλωτοι;

Οι πρόσφυγες βρίσκονται σταθερά σε ευάλωτες καταστάσεις. Η πράξη του να αφήνεις πίσω τα πάντα — δουλειές, σπουδές, αγαπημένους ανθρώπους, ολόκληρες ζωές — είναι ένα βαθύ και θαρραλέο βήμα. Όμως ο αποκλειστικός περιορισμός σε ένα αφήγημα που τους παρουσιάζει συνεχώς ως θύματα συσκοτίζει την ανθεκτική επιθυμία τους να ξαναχτίσουν τη ζωή τους σε ένα νέο περιβάλλον και παραβλέπει τις ένθερμες προσπάθειές τους να ενσωματωθούν στην κοινωνία υποδοχής. Υπάρχει μια κάποια απρέπεια στο να χαρακτηρίζονται διαρκώς οι πρόσφυγες ως θύματα, μια προοπτική που άθελά τους παρομοιάζει με νήπια και μειώνει τη δύναμη τους η οποία είναι η εγγενής στην επιδίωξή τους για ένα καλύτερο μέλλον.

ΕΥΡΕΣΗ ΤΩΝ ΣΩΣΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ

ΥΛΙΚΑ: υπολογιστής, χαρτί, στυλό. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 15 έως 30 λεπτά

Ξεκινήστε επιλέγοντας ένα ή περισσότερα άρθρα στον Τύπο που αφορούν το προσφυγικό ζήτημα μέσω ανεξάρτητης έρευνας.

Διαβάστε προσεκτικά τα επιλεγμένα άρθρα, σημειώνοντας τυχόν στοιχεία που εκπλήσσουν, σοκάρουν ή τραβούν ιδιαίτερα την προσοχή σας.

Σκεφτείτε πώς χειρίζεται το άρθρο(α) το θέμα των μεταναστών. Σκεφτείτε εάν οι επιλεγμένοι όροι τείνουν να υποτιμούν τους πρόσφυγες ή αντίθετα, να συμβάλλουν σε μια θετική απεικόνιση. Αξιολογήστε εάν το άρθρο επικεντρώνεται σε άτομα και τα δικαιώματά τους.

Αντικαταστήστε τους όρους που σας φαίνονται εξευτελιστικοί με εναλλακτικούς που θεωρείτε πιο ακριβείς και σεβαστές.

Τα 5 πιο κοινά στερεότυπα στα ΜΜΕ:

Παραπληροφόρηση σχετικά με τη Μετανάστευση

Οι παρεχόμενοι ορισμοί και τα επιχειρήματα που βασίζονται σε στοιχεία χρησιμεύουν ως πολύτιμα εργαλεία για την αμφισβήτηση των προκαταλήψεων. Να θυμάστε πάντα: τα γεγονότα και τα ακατέργαστα δεδομένα είναι οι πιο αποτελεσματικοί πόροι σας για την καταπολέμηση των στερεοτύπων!

Η εισροή αφίξεων μεταναστών στην Ευρώπη έχει αυξηθεί.

Στερεότυπο ή αλήθεια;

(Αυτό είναι ένα στερεότυπο. Η πλειοψηφία των μεταναστών βρίσκεται στον Παγκόσμιο Νότο. Επιπλέον, τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες αποκαλύπτουν ότι το 86 τοις εκατό των 21 και πλέον εκατομμυρίων προσφύγων που έχουν εντοπιστεί, κατοικούν κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες, συχνά γειτονικά έθνη σε κρίση. Για παράδειγμα, λαμβάνοντας την περίπτωση των Σύριων, με μια σαφή αριθμητική προοπτική, περισσότερα από 12 εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μετακινηθούν εντός των συνόρων ή σε γειτονικές χώρες, σε αντίθεση με κάτι περισσότερο από ένα εκατομμύριο που ζητούσαν άσυλο σε ευρωπαϊκές χώρες από το 2011 έως τον Ιούλιο του 2016.)

“Το να ανοίξεις τα σύνορα σημαίνει να αφήσεις να εισβάλουν εγκληματίες και τρομοκράτες.”

 

(Αυτό είναι ένα στερεότυπο. Τα άτομα που επιβιβάζονται σε αυτοσχέδιες βάρκες διαφεύγουν κυρίως από απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, με πολλούς να είναι τα κύρια θύματα της τρομοκρατίας, ειδικά σε περιοχές όπως το Ιράκ και η Συρία. Οι επίπονες και επικίνδυνες διαδρομές που ακολουθούν οι μετανάστες δεν είναι βολικοί δρόμοι για πιθανούς εγκληματίες ή τρομοκράτες. Οι τελευταίοι συχνά καταφεύγουν σε αεροπορικά ταξίδια, χρησιμοποιώντας ακόμη και πλαστά έγγραφα, αν χρειαστεί. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η στρατολόγηση ατόμων απευθείας από την Ευρώπη είναι μια πιο αποτελεσματική μέθοδος για αυτές τις παράνομες δραστηριότητες)

” Οι μετανάστες μας κοστίζουν ακριβά.”

(Είναι ένα στερεότυπο. Στο Βέλγιο, για παράδειγμα, και ευρύτερα στην Ευρώπη, ενώ η υποδοχή ενός αιτούντος άσυλο κοστίζει κατά μέσο όρο 40 ευρώ την ημέρα, μεγάλο μέρος αυτού του κόστους επανεπενδύεται στην οικονομία μας χάρη στη δημιουργία πολλών εκατοντάδων θέσεων εργασίας για να διασφαλιστεί η υποδοχή αυτών των ανθρώπων. Είναι δαπανηρές οι προσπάθειες αποκλεισμού των συνόρων μας, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής τειχών και των επενδύσεων σε εξοπλισμό επιτήρησης τελευταίας τεχνολογίας. Για παράδειγμα, ο προϋπολογισμός που διατέθηκε στον οργανισμό ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, Frontex, ήταν 845 εκατομμύρια ευρώ το 2023)

Η χώρα με τις περισσότερες αναχωρήσεις στον κόσμο είναι μια αφρικανική χώρα.”

(Αυτό είναι ένα στερεότυπο. Από το 2023, ο παγκόσμιος πληθυσμός των μεταναστών έφτασε τα 281 εκατομμύρια. Η Ινδία, ειδικότερα, ξεχωρίζει με τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών, με 17,9 εκατομμύρια υπηκόους της που διαμένουν στο εξωτερικό)

Μια εμπνευσμένη μελέτη περίπτωσης: Η μετανάστευση όπως περιγράφετε από αυτούς που την βιώνουν

Η δέσμευση ενός «πολίτη δημοσιογράφου» συνεπάγεται την ενδυνάμωση αυτών που επηρεάζονται άμεσα. Το διαδικτυακό βασίλειο έχει προσφέρει στους μετανάστες μια πλατφόρμα για να μοιράζονται τις φωνές τους, ιδίως μέσω ιστολογίων και κοινωνικών δικτύων. Αυτή η λεωφόρος επιτρέπει στους μετανάστες να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες από πρώτο χέρι.

Η περίπτωση της φημισμένης γαλλικής εφημερίδας, Le Monde: Η διαδικτυακή πλατφόρμα της Le Monde παρουσίασε ένα χαρακτηριστικό με τίτλο «Το ταξίδι ενός Σύρου μετανάστη μέσω της ροής της στο Whatsapp». Αυτή η λειτουργία καταγράφει μια συνομιλία σε πραγματικό χρόνο μεταξύ δύο «Σύριων μεταναστών καθ’ οδόν» προς τη Γερμανία και των οικογενειών και των φίλων τους στην πατρίδα τους. Οι μετανάστες, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Whatsapp, ενημερώνουν σχολαστικά τους αγαπημένους τους για την εξέλιξη του ταξιδιού τους, ώρα με την ώρα, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα της σύνδεσης στο διαδίκτυο. Η Le Monde, με τη συγκατάθεση όλων των εμπλεκόμενων μερών, επέλεξε να μεταφράσει και να δημοσιεύσει αυτήν την οικεία συνομιλία στο διαδίκτυο. Η παρουσίαση είναι εντυπωσιακά αυθεντική, καθώς η διεπαφή της εφαρμογής έχει ανακατασκευαστεί πιστά στην ιστοσελίδα, επιτρέποντας στους χρήστες να κάνουν κύλιση στα μηνύματα. Με τη μεταφορά αυτής της συνομιλίας σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα, η εμπειρία μετάβασης εξατομικεύεται. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές αφηγήσεις τρίτων, αυτές οι οικείες ανταλλαγές με την οικογένεια και τους φίλους χρησιμεύουν ως γνήσια ίχνη των εμπειριών των μεταναστών. Αρχικά προοριζόταν για λίγους εκλεκτούς, η αυθεντικότητα της μαρτυρίας διατηρείται μέσω αυτής της μοναδικής απεικόνισης!

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ, ΤΙ ΑΙΤΩΝ ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΤΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ;

είναι ένα άτομο που εγκαταλείπει τη χώρα του για να ζήσει σε άλλη περιοχή για πολλούς λόγους, είτε προσωρινά είτε μόνιμα. Μερικοί μετανάστες μετακινούνται οικειοθελώς, άλλοι αναγκάζονται να το κάνουν λόγω πολέμου ή διώξεων.

 είναι ένα άτομο που έχει εγκαταλείψει τη χώρα του επειδή έχει βάσιμο φόβο δίωξης εάν επιστρέψει, λόγω της ταυτότητάς του (εθνοτική καταγωγή, εθνικότητα, συμμετοχή σε μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα), των θρησκευτικών πεποιθήσεων του ή των απόψεών του.

 είναι το άτομο που έχει εγκαταλείψει τη χώρα του αναζητώντας διεθνή προστασία, αλλά δεν του έχει ακόμη χορηγηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα. Αναγκαστικά δε μπορεί να επιστραφεί στη χώρα του όσο εξετάζεται η αίτησή του για άσυλο. Επιπλέον, ένα άτομο δεν μπορεί να επιστραφεί βίαια στη χώρα του εάν απειλείται η ζωή ή η ελευθερία του (αρχή της μη επαναπροώθησης σύμφωνα με τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα).

Πόροι για περεταίρω έρευνα

ΔΕΔΟΜΕΝΑ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ: Βάζοντας τέλος σε προκατασκευασμένες ιδέες. Για πρόσβαση σε κρυπτογραφημένους και αξιόπιστους πόρους: 

 

Διεθνής Αμνηστία

https://www.amnesty.org/en/what-we-do/refugees-asylum-seekers-and-migrants/

  • The London School of Economics and Political Sciences

https://www.lse.ac.uk/media-and-communications/assets/documents/research/projects/media-and-migration/Migration-and-media-report-FINAL-June17.pdf

  • Αυτή η έκθεση συνοψίζει τις βασικές ανακαλύψεις από μια διευρωπαϊκή ανάλυση του Τύπου, που περιλαμβάνει οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, μαζί με τις δύο κύριες ευρωπαϊκές αραβόφωνες εφημερίδες

https://migrationobservatory.ox.ac.uk/

 Το Παρατηρητήριο Μετανάστευσης ενημερώνει τις συζητήσεις για τη διεθνή μετανάστευση και τη δημόσια πολιτική.

FUCCOAMARE:  Ένα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε πάνω από 8 χρόνια και επιλέχθηκε για τα Όσκαρ 2017 με τίτλο «Fuccoamare» μας μιλά για την καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού Λαμπεντούζα και των μεταναστών. Ο σκηνοθέτης δείχνει ότι οι κάτοικοι και οι μετανάστες δεν συναντιούνται ποτέ και κάνουν παράλληλη ζωή. Μια οπτική πηγή που μας διδάσκει να επανασυνδεόμαστε με εικόνες που δεν προέρχονται ούτε από τα μέσα ενημέρωσης ούτε από το Διαδίκτυο!

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας!

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.Αριθμός Σχεδίου: 2022-2-IE01-KA220-YOU-000099163

 
Scroll to Top